Koningspaar rondt werkbezoek Beieren af

Koningspaar rondt werkbezoek Beieren af

Het werkbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aan de Duitse deelstaat Beieren zit erop. De afgelopen dagen was er bijzondere aandacht voor economische betrekkingen. Het bezoek was gekoppeld aan een economische missie onder leiding van Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Tijdens hun bezoek aan Beieren opende het koningspaar onder meer de ‘Holländer-Saal’ in de Alte Pinakothek in München waar meesterwerken uit de Gouden eeuw tentoongesteld zijn. Vervolgens stond een bezoek aan BMW Welt op de agenda, het kennismakings- en distributiecentrum van BMW Groep. Nederlandse en Duitse deelnemers uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid spraken over duurzame stedelijke mobiliteit. Nederland is een interessante partner voor de Duitse autoindustrie op het gebied van innovatieve en groene mobiliteitsoplossingen. Zo wordt de BMW Mini bijvoorbeeld geproduceerd door de Nederlandse VDL Group.

Smart industry

In het Deutsches Museum, het museum voor natuur en techniek, was het Koninklijk paar aanwezig bij een deel van het ‘Dutch-German Forum on IT-Security in the Industry’ over smart industry en cyber security. Het belang van IT veiligheid voor de industrie en het belang van samenwerking tussen Nederlandse en Duitse partners en het ontwikkeling van een gemeenschappelijke aanpak stonden hierbij centraal. In hun bijzijn tekenden TNO en Fraunhofer en Onegini en Samsung SDS Nederlands-Duitse samenwerkingsovereenkomsten.

E-Health

In de steden Erlangen en Neurenberg stond medische technologie centraal. In de regio zijn 180 bedrijven in deze sector actief, met name op het gebied van röntgentechnologie en e-health. Het paar bezocht onder meer de productiehal van Siemens, waar medische scanapparatuur wordt geproduceerd.
Daarna kwam het Nederlands-Duitse dialoogplatform in Medical Valley aan bod. Hier worden e-health start-up bedrijven gekoppeld aan investeerders en mogelijke partners zoals Siemens en het Nederlandse Philips Healthcare. Het Nederlandse Brainport Industries en het Duitse Medical Valley EMN e.V tekenden een strategische samenwerkingsovereenkomst.

Culturele afsluiter

Na een rondgang Justitiepaleis Neurenberg waar de processen van Neurenberg na afloop van de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden, besloot het Koninklijk Paar het werkbezoek in het voormalige werk- en woonhuis van de Neurenbergse schilder Albrecht Dürer (1471-1528). Hier openden zij een tentoonstelling met grafisch werk van Dürer.

X