Kreis Heinsberg, Sittard-Geleen en Beekdaelen worden lid van euregio rijn-maas-noord

Kreis Heinsberg, Sittard-Geleen en Beekdaelen worden lid van euregio rijn-maas-noord
De euregio rijn-maas-noord per 1 januari 2022. (c) euregio rijn-maas-noord

Kreis Heinsberg en de gemeenten Sittard-Geleen en Beekdaelen worden per 1 januari 2022 lid van de euregio rijn-maas-noord. Dat heeft de algemene ledenvergadering vandaag besloten. Daarmee groeit het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband van 31 naar 34 leden.

Acht van de tien gemeenten in Kreis Heinsberg grenzen direct aan de 77 kilometer lange grens met Nederland: Wegberg, Wassenberg, Heinsberg, Waldfeucht, Selfkant, Gangelt, Geilenkirchen en Übach-Palenberg. Hückelhoven en Erkelenz liggen in het oostelijke deel van de Kreis en grenzen niet aan Nederland. De grensgemeenten willen meer gaan samenwerken op het gebied van sport, onderwijs, gezondheid, cultuur, wandel- en fietstoerisme, bos- en natuurbrandbeveiliging, arbeidsmarkt, duurzaamheid en klimaat.

De euregio rijn-maas-noord

De euregio rijn-maas-noord is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband dat tot doel heeft de Nederlands-Duitse samenwerking in het grensgebied te versterken. 34 gemeenten en overheidsinstanties uit beide landen zijn per 1 januari 2022 lid van de euregio, evenals Industrie- und Handelskammer en MKB-Limburg.

De algemene activiteiten van de euregio rijn-maas-noord worden mede gefinancierd door subsidies van de provincie Limburg en door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Projecten in het kader van de het INTERREG V A-programma worden gefinancierd door de Europese Unie, de provincie Limburg en de ministeries van Economische Zaken van Nederland en van Noordrijn-Westfalen. De euregio is ook verantwoordelijk voor het GrensInfoPunt voor mensen die over de grens willen werken alsmede het project euregio-Xperience dat stages, taalcursussen en sollicitatietrainingen voor MBO-studenten verzorgt.

X