Limburgse en Duitse brandweerkorpsen trekken samen op tegen bos- en natuurbranden

Limburgse en Duitse brandweerkorpsen trekken samen op tegen bos- en natuurbranden

Natuur- en bosbranden vormen in Nederland in de zomer een groot risico – en houden niet op bij de grens. Samen met de euregio rijn-maas-noord is Brandweer Limburg-Noord daarom het grensoverschrijdende project ‘Bos- en natuurbrandbeheersing’ gestart.

Het project moet ervoor zorgen dat natuurbranden ook in de toekomst beheersbaar blijven. Een onbeheersbare brand kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben: slachtoffers, (rook)overlast, ecologische schade en onrust.

Actief informeren en risicobeheersplannen maken

Binnen het project werken Brandweer Limburg-Noord, Nederlandse en Duitse gemeenten, natuurbeheerders, boseigenaren, Grenspark Maas-Swalm-Nette, de Duitse brandweer en andere brandweerregio’s intensief met elkaar samen. Eén van de aandachtspunten binnen het project is om inwoners en recreanten actief te informeren over de risico’s van en hoe te handelen bij natuur- en bosbranden. Ook willen de projectpartners samen risicobeheersplannen maken, waarin diverse maatregelen genomen worden om natuurbranden beheersbaar te maken.

De nieuwe maatregelen, tactieken en procedures zullen in het voorjaar van 2020 geoefend worden. Als afsluiting van het project wordt een symposium georganiseerd op de Meinweg. Daar zal tevens een grote eindoefening plaatsvinden.

Lees verder bij Brandweer Limburg-Noord.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X