Ondanks dat het buiten uitzonderlijk zacht is voor de tijd van het jaar, wordt het zo langzamerhand tijd om de auto winterklaar te maken. Wie vanuit Nederland regelmatig richting Duitsland rijdt, is verplicht om de auto uit te rusten met winterbanden. En ook al zijn winterbanden in Nederland niet verplicht, toch is het verstandig om de zomerbanden in te wisselen voor exemplaren die sneeuw en ijs kunnen trotseren.
In Nederland rijdt nog steeds een minderheid van de auto’s op winterbanden. Vorig jaar februari was dat 37,1 procent, volgens de jaarlijkse Bandenmonitor van KwikFit. Er wordt geadviseerd om bij een temperatuur van 7 °C en kouder over te stappen naar winterbanden. Deze banden zijn gemaakt van speciaal rubber, dat bij lagere temperaturen soepeler blijft dan zomerbanden. Door het ruwere profiel en kleinere groeven laat sneeuw makkelijker los. Ook hebben auto’s met winterbanden een kortere remweg. Wel zo veilig bij gladde wegen.
Vierseizoenenband
Ongeveer 5 procent van de automobilisten rijdt met winterbanden door in de zomer. Maar in de zomer slijt een winterband sneller en is ook de remweg langer. Tegenwoordig bestaan er ook allseason banden, die geschikt zijn voor de zomer en winter. Toch is bij een vierseizoenenband de grip op besneeuwde hellingen minder goed dan bij een winterband. Ook in de zomer presteren deze banden slechter. Bij hoge temperaturen kunnen de banden onvoorspelbaar reageren.
Boete in Duitsland
Wie in Duitsland onder winterse omstandigheden zonder winterbanden de weg op gaat, riskeert een boete van 40 euro. En als anderen hierdoor in gevaar komen, bijvoorbeeld doordat de auto een helling niet opkomt, dan kan de boete oplopen tot 80 euro.
Dus mocht je van plan zijn om op wintersport te gaan, of als je regelmatig (zakelijke) afspraken hebt in Duitsland, dan is het verstandig om winterbanden aan te schaffen. Bij verschillende garages bestaat de mogelijkheden om tegen een vergoeding de zomerbanden op te slaan.
Lees meer over winterbanden bij Z24.