Mini onderneming ‘Luna’ wint eerste Fontys Crossing Borders Mini Award

Mini onderneming ‘Luna’ wint eerste Fontys Crossing Borders Mini Award
De pitch van Luna

Op 20 april is voor het eerst de Crossing Borders Mini Award uitgereikt. Met ingang van het studiejaar 2016-2017 kent het team Fontys Crossing Borders (Fontys Venlo) een prijs toe aan de drie studentenondernemingen die het best inspelen en gebruik maken van de nabijheid van de landsgrens.

In het tweede studiejaar aan de Fontys werken 8 à 10 studenten, afkomstig uit verschillende studie-disciplines binnen de International Business School, samen aan het oprichten van een bedrijf en het ontwikkelen van een innovatief product. Dit project staat bekend onder de naam ‘internationale mini company’. De onderneming bedenkt een product, ontwikkelt het, verkoopt aandelen, brengt het product op de markt en probeert natuurlijk ook winst te behalen. Tijdens de eerste editie van de Awards ging de mini onderneming ‘Luna’ er met de eerste prijs vandoor.

Dit succesvolle tweedejaars project, waarbij iedere onderneming begeleid wordt door een Fontys docent, geeft de studenten de mogelijkheid om verschillende competenties te ontwikkelen die later van pas komen in het dagelijkse werkveld. De mini ondernemingen zijn uitgedaagd om zo goed mogelijk in te spelen en rekening te houden met de aanwezigheid van de grens tussen Nederland en Duitsland. In het bijzonder is gelet op de volgende aspecten: hoe wordt ingespeeld op cultuurverschillen, hoe gaat de onderneming om met meerdere talen in een regio, wat betekent het om een product weg te zetten in een ander land met een andere bedrijfscultuur, met welke Europese richtlijnen dient men rekening te houden, en wat is de meerwaarde van een grensoverschrijdende onderneming voor je eigen carrière?

De marktkraam van runner-up DustBuster

Op 20 april esenteerden de door de jury geselecteerde mini’s zich voor de jury en het grote publiek. Iedere mini presenteerde haar product op de minimarkt. Daarnaast verzorgde iedere mini een korte pitch om de jury nogmaals te overtuigen. De jury, die bestond uit Andy Dritty (directeur euregio rijn-maas-noord), Lei Heldens (voorzitter Business Club Maas Rhein) en Daniel Görtz (Recruitment Consultant Germany bij Personato), besliste uiteindelijk welke mini op plek 1, 2 en 3 zou eindigen. De mini onderneming ‘Luna’, die een geurkaars ontwikkelde, won de eerste prijs ter waarde van €200,-. De jury beoordeelde deze onderneming als meest euregionaal omdat de onderneming productonderdelen gebruikte die afkomstig zijn uit de grensregio, klanten wierf aan beide zijden van de grens en dus het product in de euregionale markt kon aanbieden, rekening hield met taal en cultuurverschillen bij de verkoop, en tot slot omdat het product past in zowel een klassiek Duits interieur als in de vaak iets modernere Nederlandse huiskamer. De mini ondernemingen DustBuster en Wheeco eindigden op een respectievelijke tweede en derde plek.

X