Kategorien News

Minister Birgit Honé brengt bezoek aan INTERREG-projectpartner

Duurzaamheid, milieubescherming en het verminderen van plasticgebruik. Dat zijn thema’s waar Birgit Honé, minister van het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung, wel iets mee kan. Tijdens een bezoek aan substraatfabrikant Klasmann-Deilmann in Geeste, één van de partners van de bio-economieprojecten van de Eems Dollard Regio, toonde zij veel belangstelling voor Ilona Heijen en Anita Buijs (Eems Dollard Regio). Zij presenteerden de minister de diverse benaderingen en resultaten van de door de Europese Unie ondersteunde bio-economieprojecten.

Klasmann-Deilmann is één van de partners van het ‘paludicultuurproject’, dat momenteel in het kader van het INTERREG V A-project ‘Bio-economie – Groene Chemie’ uitgevoerd wordt. Nederlandse en Duitse partners uit de regio doen onderzoek naar de teelt van veenmos (sphagnum) om veengebieden te herstellen. Het onderzoek richt zich ook op de opslag van de koolstof die vrijkomt bij de veenwinning, zodat ook een bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot geleverd kan worden. In het kader van het paludicultuurproject wordt eveneens onderzocht welke producten gemaakt kunnen worden van planten die in natte gebieden worden verbouwd. Naast veenmos draait het onderzoek onder meer om de lisdodde, die als isolatiemateriaal kan dienen.

Anita Buijs presenteerde een aantal van in totaal veertig deelprojecten binnen het inmiddels afgesloten project ‘Bio-economie in de Non-Foodsector’. Klasmann-Deilmann deed met Nederlandse partners in één van deze projecten onderzoek naar een biosubstraat. In een ander project is een composteerbaar tuinbouwtouw ontwikkeld dat inmiddels op de markt verkrijgbaar is. Er zijn garens geproduceerd voor visnetten die in zee afbreekbaar zijn en daarmee kunnen bijdragen aan het verminderen van de plasticsoep in de oceanen. Voor 3D-printen en spuitgiettechnieken zijn agrarische resten gebruikt, waar anders kunststoffen op aardoliebasis gebruikt werden. Andere projectonderwerpen die lokaal in het kader van het Nederlands-Duitse project ‚Bio-economie in de Non-Foodsector‘ werden gerealiseerd zijn verpakkingsmaterialen die gemaakt zijn van paddenstoelen, bouwmateriaal van biobased grondstoffen, algen voor het maken van textiel en biobased zaaigoed.