Kategorien Culture News

Minister-president Noordrijn-Westfalen ontvangt vredesvuur op Bevrijdingsdag

Dit jaar vindt de Nationale Viering van de Bevrijding plaats in Zwolle. De traditionele 5 mei-lezing zal hier worden gehouden door Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België. Daarna zal minister-president Mark Rutte het vredesvuur aansteken. De herdenking krijgt dit jaar ook een Duits tintje: Andries Heidema, Commissaris van de Koning in de provincie Overijssel, zal het vuur overdragen aan Hendrik Wüst, de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het vuur wordt daarna in estafette naar Münster gebracht, waar het op 15 mei, tijdens de viering van 375 jaar Vrede van Münster, zal aankomen.

De maand mei is zowel in Nederland als in Duitsland een belangrijk moment met betrekking tot vrede, vrijheid en democratie. “Het is voor het eerst in de geschiedenis dat hier gezamenlijk bij stilgestaan wordt. Een historisch moment”, vertelt Heidema. “We werken al jaren samen met onze Duitse buren. De letterlijke en figuurlijke afstand met Duitsland is daarmee de afgelopen jaren verkleind. Dat is belangrijk, want we weten dat vrede, vrijheid en democratie op het Europese continent niet zo vanzelfsprekend zijn. Samenwerken in deze tijd is echter meer dan alleen gezamenlijk optreden tegen bedreigingen van buitenaf. We willen juist met onze samenwerking ook het welzijn van onze burgers verbeteren. Hen een basis bieden voor grensoverschrijdende economische ontwikkeling en gezonde leefomstandigheden. Het is dan ook mooi dat we deze verdieping de komende periode kracht bij kunnen zetten door middel van de verschillende activiteiten.”

Programma

Het bevrijdingsvuur wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei ontstoken op het 5 Mei-plein in Wageningen. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden. Atletiekvereniging PEC 1910 uit Zwolle zal het vuur naar Zwolle brengen. Om 12:00 uur zal de 5 mei-lezing plaatsvinden, waarna Rutte aansluitend om 12.45 uur het vuur in Zwolle zal ontsteken. Daarna zullen Heidema en Wüst Nederland en Duitsland symbolisch met elkaar verbinden. Ook zal er een gesprek plaatsvinden tussen Nederlandse en Duitse studenten. Vervolgens overhandigt Heidema het vredesvuur aan Wüst, waarna hardlopers het vuur gedurende tien dagen van Zwolle naar Münster zullen brengen. Zo komt het vuur op 9 mei aan in Gronau, op 11 mei in Coesfeld en op 15 mei in Münster. Rondom de aankomst van het vuur op deze dagen vinden verschillende activiteiten plaats, waarbij ook bestuurders van provincie Overijssel aanwezig zullen zijn.