Kategorien News

MST Enschede opnieuw gecertificeerd voor opvang Duitse traumapatiënten

Een goede buur is beter dan een verre vriend: dat gaat ook op in geval van nood. Wanneer in een noodsituatie iedere seconde telt, kan het soms namelijk beter zijn om een Nederlandse ambulance naar een Duits verkeersslachtoffer te sturen, of een Nederlandse hartpatiënt in een Duits ziekenhuis op te laten nemen. Deze vorm van samenwerken is Nederlandse en Duitse hulpverleners langs de grens niet vreemd. Zo volgen Nederlandse en Duitse zorgverleners regelmatig cursussen om beter samen te werken in noodgevallen en kunnen ziekenhuizen worden gecertificeerd door het buurland. Het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede is zo’n gecertificeerd ziekenhuis. Recent ontving het MST weer een nieuwe certificering, waardoor het traumateam van het MST ook de aankomende drie jaar weer ernstig gewonde Duitse patiënten mag opvangen.

Het MST heeft inmiddels ruimschoots ervaring met het verlenen van traumazorg aan Duitse patiënten: circa negen jaar geleden ontvingen zij hiervoor voor het eerst een Duitse certificering. Iedere drie jaar wordt de zorgkwaliteit opnieuw onder de loep genomen. Na goedkeuring mag het ziekenhuis vervolgens weer voor drie jaar spoedzorg verlenen. Enkele voorwaarden om door de keuring te komen zijn de aanwezigheid van een eerste hulp-post en een Intensive Care, een helikopterlandingsplaats, een specialistisch traumateam dat 24 uur per dag paraat staat en een bloedbank.

TraumaNetzwerk NordWest

Dankzij de certificering blijft het MST onderdeel van het Duitse TraumaNetzwerk NordWest. Dit initiatief bestaat sinds 2007 en richt zich op de verzorging van traumapatiënten in het noorden van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en het zuiden van de deelstaat Nedersaksen. Inmiddels zijn zo’n 40 ziekenhuizen en klinieken onderdeel van het TraumaNetzwerk NordWest. Naast het MST bestaat het TraumaNetzwerk NordWest vooral uit Duitse ziekenhuizen, waaronder de Universiteitskliniek Münster en het St. Antonius Ziekenhuis in Gronau.