Op het gebied van industriële fabricagetechnieken zijn Nederland en Duitsland toonaangevende landen. De hedendaagse smart factory kenmerkt zich door een hoog niveau van automatisering, gegevensuitwisseling en intelligente productiesystemen. Door de koppeling van machines en data krijgt men sneller en beter inzicht in de processen en zijn bedrijven volop bezig met de verdere optimalisatie ervan. Maar wat heeft dit voor consequenties voor bedrijven die in het buurland actief (willen) zijn? Dat is de centrale vraag tijdens een bijeenkomst rondom smart industry en manufacturing op 4 juni aanstaande in het 1931 Congrescentrum in Den Bosch. De organisatie is in handen van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) en NRW.Invest.
Tijdens het evenement, expliciet bedoeld voor bedrijven uit de maakindustrie en hightech-branche, geeft onder andere het bedrijf DEMCON acte de présence. De high-end technologieleverancier van producten en systemen, met als focusgebieden hightech, industrial & vision, embedded, optomechatronic en medical systems, beschikt naast de hoofdvestiging in Enschede over een nevenvestiging in Münster. Demcon levert aan klanten over de hele wereld, van Nederland en Duitsland tot Azië en de VS.
Tips en tricks voor een geslaagde stap over de grens
Een ander van oorsprong Nederlands bedrijf dat met succes de stap naar de Duitse markt waagde, is Ultimo Software Solutions uit Nunspeet, specialist in de ontwikkeling van bedrijfssoftware voor procesoptimalisatie van technische en facilitaire diensten. Sinds 2012 opereert het bedrijf met een GmbH in Dinslaken op de Duitse markt. Inmiddels bedient Ultimo Software Solutions vanuit de regio Niederrhein circa honderd klanten in heel Duitsland en fungeert Dinslaken als springplank. Ewout Noordermeer, CEO van de Ultimo Group, vertelt op deze dag dat het bedrijf daarbij echter niet over een nacht ijs ging en laat zijn licht schijnen over de ins & outs van het zakendoen in Duitsland.
Handreikingen voor een succesvolle start in Duitsland geeft bovendien medeorganisator NRW.Invest. Deze organisatie ondersteunt buitenlandse bedrijven bij het zoeken naar een geschikte vestigingsplaats in Noordrijn-Westfalen, geeft informatie over fiscale en juridische regelgeving, over de economische structuur en de verschillende branches en begeleidt investeringstrajecten van A tot Z. Nederlandse bedrijven die de grens naar NRW willen oversteken, kunnen al in een vroeg stadium contact opnemen. “Hoe eerder, hoe beter”, vertelt Stephan Jungen, projectmanager Benelux en Noord-Amerika bij NRW.Invest. “Wij weten met welke specifieke informatie we Nederlandse bedrijven kunnen helpen. Wij voeren een analyse uit op de investeringsplannen van het betreffende bedrijf, geven informatie over NRW als investeringslocatie en bevelen een aantal passende vestigingslocaties aan. Naast relevante juridische en fiscale informatie wijzen we het bedrijf ook op speciale subsidieprogramma’s en financieringsmogelijkheden.”
Vertaalslag van theorie naar praktijk
Ook het gerenommeerde Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie is van de partij. Het ontwikkelt systeemoplossingen voor connected, adaptieve productieprocessen voor opdrachtgevers uit de producerende industrie, waaronder de lucht- en ruimtevaartechnologie, de automobielindustrie en haar toeleveranciers, maar ook op het gebied van life sciences.
Sinds begin 2017 beschikt Fraunhofer over een Fraunhofer Project Center aan de Universiteit Twente, een joint-venture tussen de Universiteit Twente en de Fraunhofer Gesellschaft, vertegenwoordigd door het Fraunhofer Institut für Produktionsechnologie IPT in Aken en Hogeschool Saxion. In het Projectcenter bij de Universiteit Twente houdt Fraunhofer zich bezig met de vertaling van actuele onderzoeksresultaten op het gebied van advanced manufacturing naar de industriële praktijk, met name wat betreft de ontwikkeling van technologische oplossingen op het gebied van productieprocessen, -organisatie en systemen alsmede digitalisering.
De nauwe samenwerking met het bedrijfsleven staat ook bij de Universität Paderborn hoog in het vaandel. De universiteit richt zich met name op additive manfacturing en wetenschappelijk medewerker Gereon Teppe zal de aanwezigen een inkijkje bieden in de toepassing en integratie van computersystemen in de constructie en planning van productieprocessen.
Programma:
- 08.30-09.15 uur: Inloop en registratie
- 09.15-09.20 uur: Welkomstwoord door DNHK; voorstellen sprekers
- 09.20-10.45 uur: Presentaties, deel 1
- 10.45-11.00 uur: Pauze
- 11.00-12.00 uur: Presentaties, deel 2
- 12.00-12.15 uur: Podiumdiscussie
- 12.15-13.30 uur: Netwerklunch voor deelnemers, sprekers en organisatoren
Geïnteresseerden die werkzaam zijn in de maakindustrie en hightechbranche hebben gratis toegang tot deze bijeenkomst. Voor dienstverleners van buiten deze branche bedragen de kosten € 149. Aanmelden kan nog tot en met 27 mei 2018 door een mail te sturen aan a.lodder@dnhk.org.