Nederlanders en Duitsers voetballen samen

Nederlanders en Duitsers voetballen samen

Nederlands-Duitse samenwerking – ook op het voetbalveld? Jazeker! Voetbalvereniging vv SJS uit Stadskanaal organiseert al enige jaren het internationale G-voetbaltoernooi ‘Freddie Pranger Memorial’. Er deden al regelmatig enkele Duitse teams mee aan het toernooi, met name uit de buurt van Münster. Nu doen er ook twee teams uit het noordelijke Leer mee.

Omdat de organisatie van het toernooi ook graag Duitse teams uit de noordelijke grensstreek wilde toevoegen, werd de hulp van de Eems Dollard Regio (EDR) ingeschakeld. Ook voor het inmiddels bijna volgeboekte toernooi van dit jaar hadden zich al diverse Duitse teams ingeschreven. Door bemiddeling van de EDR konden nu dus ook twee nieuwe teams uit het Duitse Leer worden ingeschreven.

Geen overzichtelijke G-competitie in Duitsland

Het leggen van contacten voor teams met mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking is in Duitsland ingewikkelder dan in Nederland. In Nederland zijn de teams ondergebracht bij verenigingen die zijn aangesloten bij de KNVB. G-teams spelen ook in competitieverband. Daardoor is er een goed overzicht van het G-voetbal in Nederland. In Duitsland kent men geen georganiseerde competitie en zijn G-teams meestal gelegenheidsteams van sociale werkplaatsen die op gezette tijden onderlinge toernooien organiseren. Daardoor zijn ze lastiger te vinden.

Internationaal voetbaltoernooi

De Freddie Pranger Memorial vindt plaats op zaterdag 7 september 2019 op het terrein van vv SJS in Stadskanaal. Het toernooi behoort met 36 seniorenteams tot de grootste G-voetbaltoernooien van Nederland en Duitsland. Naast teams uit de regio Noord-Nederland en Duitsland zijn er ook teams uit België en Zuid-Nederland ingeschreven. Het evenement draait niet alleen om voetbal. Er is naast voetbal een activiteitenprogramma, waarbij de deelnemers elkaar beter leren kennen en bovendien hun ervaringen – ook over de grens – uit kunnen wisselen.

Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het INTERREG-project Net(z)werk+ van de EDR en wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland mede gefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Ook de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen alsmede de Duitse deelstaat Niedersachsen zijn cofinancierder. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X