Kategorien News

Nederlanders in het buitenland mogen stemmen voor Eerste Kamer

Circa 700.000 tot 1 miljoen Nederlanders wonen in het buitenland; zo’n 150.000 daarvan in Duitsland. Ondanks het feit dat zij niet in Nederland wonen, zijn velen van hen er wel stemgerechtigd. Zo mogen zij stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en verkiezingen voor het Europees Parlement. Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten is dit echter niet toegestaan, omdat ze niet in een Nederlandse provincie wonen. Daardoor hebben ze geen invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer, aangezien deze indirect via de Provinciale Staten wordt verkozen. Veel Nederlanders in het buitenland ervaren dit als oneerlijk. Hier is op 18 oktober verandering in gekomen: Nederlanders in het buitenland mogen nu meestemmen voor de Eerste Kamer. Dit geldt dus ook voor de 150.000 Nederlanders die in Duitsland wonen.

Speciaal voor Nederlandse stemmers die in het buitenland wonen wordt er nu een kiescollege voor niet-ingezetenen in het leven geroepen. De Nederlanders in het buitenland mogen meedoen aan de verkiezing van de leden van dit kiescollege. De leden van het kiescollege niet-ingezetenen stemmen vervolgens met de leden van de Provinciale Staten en de leden van de kiescolleges Caribisch Nederland mee voor de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer.

Eerste keer in maart 2023

Verschillende partijen, zoals Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN), zetten zich al langer in voor het stemrecht voor Nederlanders in het buitenland voor de Eerste Kamer. Dit jaar werd in juli al een wijziging van de Grondwet doorgevoerd. Deze week nam de Eerste Kamer op 18 oktober ook het uitvoeringsvoorstel aan. In maart 2023, wanneer de eerstvolgende Provinciale Statenverkiezingen zullen plaatsvinden, zal voor het eerst vanuit het buitenland voor de Eerste Kamer mogen worden gestemd.

Stemmen buiten Nederland

Nederlanders die vanuit het buitenland willen meestemmen in Nederland, dienen zich hiervoor aan te melden. Dat geldt voor alle verkiezingen: niet alleen voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement, maar nu dus ook voor de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Ook Nederlanders in het buitenland die al eerder hebben gestemd voor de Tweede Kamer- of Europese verkiezingen, dienen zich aan te melden voor de Eerste Kamerverkiezingen. Dit kan via het aanmeldformulier van Gemeente Den Haag. Deze gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de stemmen van mensen buiten Nederland.

Webinar

Wie graag meer informatie wil over hoe stemmen voor de Eerste Kamer vanuit het buitenland in zijn werk gaat, kan op 31 oktober deelnemen aan een webinar van Stichting Nederlanders Buiten Nederland. Om 11:30 uur (Nederlandse tijd) geven zij tekst en uitleg en beantwoorden zij vragen omtrent dit thema. Aanmelden voor het webinar kan via deze link.