Nederlands-Duits zorgproject BRIDGE officieel van start

Nederlands-Duits zorgproject BRIDGE officieel van start

In de grensregio steekt regelmatig een Nederlandse ambulance de Duitse grens over – maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Achter de schermen komt er veel administratie en wetgeving aan te pas voordat in zulke gevallen de grens overgestoken mag worden. Het Interreg-zorgproject BRIDGE heeft als doel om zorglogistiek in de grensregio te verbeteren en administratieve lasten te verminderen. Op 11 april ging het project tijdens een kick-offbijeenkomst officieel van start. De bijeenkomst vond plaats op de campus van de Universiteit Twente in Enschede.

De Nederlands-Duitse samenwerking binnen BRIDGE wordt geleid door dr. Caroline Fisher van de lead partner Universiteit Twente. Er wordt samengewerkt met Universität Münster, Universitätsklinikum Münster, NovioQ B.V. en Bureau Acute Zorg Euregio.

Systematische aanpak

Bij zorg over de grens heen is er doorgaans sprake van verschillende knelpunten op het gebied van o.a. wetgeving en verzekeringen. Doel van het zorgproject is om de grensoverschrijdende problemen in deze sector systematisch aan te pakken en om meer grensoverschrijdende samenwerking in de zorg te realiseren. Ondanks meerdere lokale initiatieven is er namelijk nog geen bredere aanpak op touw gezet. Ook moet worden onderzocht hoe langdurige zorg over de grens heen aangeboden kan worden.

Platform

Met behulp van informatie die wordt verzameld door ziekenhuizen en Acute Zorg Euregio wil het samenwerkingsverband een platform voor zorgaanbieders oprichten. Verschillende associate partners helpen bij het vergaren van deze informatie. Zo kunnen middelen als personeel, kennis en apparatuur over de grens heen met elkaar gedeeld worden. Dit moet zorgen voor een zorgaanbod dichter bij huis voor zorgconsumenten – voor veel inwoners van de grensregio is een ziekenhuis in Münster bijvoorbeeld dichterbij dan een ziekenhuis in Amsterdam. Het opzetten van het platform zal twee jaar duren; daarna komt er een proefperiode van twee jaar.

Financiering

Het project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling met ruim een miljoen euro. De partners Bureau Acute Zorg Euregio, Universiteit Twente, Universität Münster, het Ministerium für Wirtschaft, Industrie, Klimaschutz und Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, NovioQ, Universitätsklinikum Münster en de Provincies Overijssel en Gelderland dragen ook bij aan de financiering. Het totale beschikbare budget is meer dan 2 miljoen euro.

Associate partners zijn Medisch Spectrum Twente, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, EUREGIO (Gronau-Enschede), Kreis Borken, Kreis Steinfurt, Helmut-Schmidt-Universität/Universität der Bundeswehr Hamburg, Cross-border Institute of Healthcare Systems and Prevention Groningen-Oldenburg, Ärztekammer Westfalen-Lippe, St. Antonius-Hospital Gronau GmbH, Institute for Transnational and Euregional cross-border cooperation and Mobility (ITEM) en AOK-Bundesverband.

 

 

X