Kategorien News

Nederlands-Duitse maritieme samenwerking krijgt vorm

Op 19 juni tekende Duitsland voor de bouw van vier MKS 180-fregatten. Het Nederlandse bedrijf Damen Shipyards, met het hoofdkantoor in Gorinchem, gaat de zogenoemde Mehrzweckkampfschiffe ontwerpen. Deze zullen worden gebouwd op Duitse werven en krijgen radars van Thales Nederland. De bouw van de fregatten maakt duidelijk dat de Nederlands-Duitse samenwerking ook op maritiem vlak steeds meer vorm krijgt.

Op het gebied van landsystemen was dat al zo: voorbeelden hiervan zijn de Leopard 2A6-gevechtstank en Tactical Edge Networking. Dit laatstgenoemde project is bedoeld om de mobiele tactische communicatiesystemen van beide landen verder te integreren. Op maritiem vlak zijn er echter nog veel mogelijkheden voor (materiële) samenwerking.

Afgelopen maand sprak staatssecretaris van Defensie Barbara Visser haar Duitse collega Benedikt Zimmer hierover per videoverbinding. “De intensieve samenwerking tussen Nederland en Duitsland heeft een lange geschiedenis en biedt kansen voor de toekomst. Daarom overleg ik regelmatig met mijn Duitse collega om te kijken hoe we deze mogelijkheden samen kunnen benutten“, aldus Visser. Het laatste gesprek ging over samenwerking bij de vervanging van de Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregatten en de Duitse F124-fregattenklasse. “Afspraken hierover worden vastgelegd in een intentieverklaring die naar verwachting eind dit jaar volgt. Een gezamenlijke behoefte biedt ook kansen voor de Duitse en Nederlandse maritieme defensie-industrie’’, aldus Zimmer.

De volgende stap is het opstellen van een gezamenlijk eisenpakket voor de fregatten. Die moeten onder meer zichzelf, maar ook andere schepen beschermen tegen vliegtuigen en raketten.

De bewindspersonen bespraken naast de genoemde samenwerking op het gebied van fregattenbouw ook de mogelijkheden bij de vervanging van transportschepen en de diverse vaartuigen voor de mariniers. Daarnaast zetten de buurlanden zich samen in voor verdere samenwerking op het gebied van artilleriesystemen, grondgebonden luchtverdediging en elektronische oorlogvoering.