Een goed concept met de juiste aanpak: daaraan voldoet het project Netwerk Ketenmobiliteit met 24 projectpartners uit Nederland en Duitsland. Met zijn succesvolle samenwerking ter verbetering van de mobiliteit behoorde het project recent tot de 20 winnaars van de wedstrijd ‚Samen succesvol. Mobiel in plattelandsregio’s‘. De wedstrijd werd georganiseerd door het Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat (BMI) en het Bundesinstitut für Bau-, Stadt- und Raumforschung (BBSR).
Mobiliteit is een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk en economisch verkeer. Bij het oplossen van mobiliteitsproblemen wordt dikwijls de doorslag gegeven door samenwerkingsverbanden, met name in landelijke regio’s. De projectpartners zijn zich hiervan bewust en hebben daarom het project Netwerk Ketenmobiliteit/Wunderline gerealiseerd. Binnen het project willen 24 partners gezamenlijk een interregionaal mobiliteitsaanbod realiseren en bestaande verbindingen verbeteren, met name in landelijke gebieden. Vanuit Nederland zijn Gemeente Oldambt, Gemeente Midden-Groningen, Gemeente Groningen, Provincie Groningen en OV-Bureau Groningen Drenthe betrokken. Aan Duitse zijde gaat het om Landkreis Leer, Weener, Bunde, Jümme, Stadt Leer, Westoverledingen, Landkreis Ammerland, Apen, Westerstede, Bad Zwischenahn, Stadt Oldenburg, Landkreis Oldenburg, Hatten, Hude, Ganderkesee, Delmenhorst, Land Niedersachsen en de vervoersorganisaties ZVBN en VEJ.
Eén van de producten van het netwerk – dat onderdeel is van het project Wunderline – is de innovatieve app WunderlineGO. Met deze app kan de gebruiker de Nederlands-Duitse grensregio verkennen. Lokale bezienswaardigheden worden weergegeven in augmented reality en 3D. Om het plaatselijk openbaar vervoer te stimuleren, begint elke route bij een station.
„Winnende projecten laten zien hoe mobiliteit eruit kan zien“
Een jury bestaande uit vertegenwoordigers uit de wetenschap, onderzoek, verkeer en bestuur selecteerde uit een totaal van 45 ingezonden mobiliteitsprojecten de twintig winnende projecten. Dr. Markus Kerber, staatssecretaris van het Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat, prees de inzet van de winnaars: „De samenwerkingsprojecten die in deze wedstrijd onderscheiden zijn, lopen voorop en laten op nationaal niveau zien hoe mobiliteit er uit kan zien. Hier is de toekomst al in de praktijk gebracht. Wij willen dat belonen en anderen hiermee inspireren.“
Het project Netwerk Ketenmobiliteit/Wunderline inclusief de app WunderlineGO en de andere 19 winnende projecten zullen worden gepresenteerd in Mobilikon, het online naslagwerk voor mobiliteitsoplossingen. Over de drie beste projecten worden bovendien een video geproduceerd. „Deze succesvolle samenwerkingsprojecten kunnen ook in andere gemeenten navolging vinden“, aldus de manager van BBSR, dr. Markus Eltges. „Mobilikon laat hiermee zien hoe dergelijke maatregelen de plaatselijke mobiliteit kunnen verbeteren. Het online naslagwerk beschrijft de maatregelen op zeer levendige wijze om zo de besluitvormers van de gemeenten optimaal te ondersteunen bij de implementatie van soortgelijke projecten.“
De volledige lijst met winnende projecten is hier te bekijken.