Nederlands-Duitse regeringsconsultaties in Rotterdam

Nederlands-Duitse regeringsconsultaties in Rotterdam
Depot Museum Boijmans Van Beuningen

Op maandag 27 maart vonden in het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen consultaties tussen de Nederlandse en Duitse regering plaats. Deze worden elke drie jaar afwisselend in Nederland en Duitsland gehouden en versterken de samenwerking tussen beide landen. Een Nederlandse afvaardiging onder leiding van premier Mark Rutte en een Duitse afvaardiging onder leiding van bondskanselier Olaf Scholz gingen met elkaar in gesprek over veiligheid en defensie, Europa, economie en samenleving.

De Duitse delegatie onderbrak voor het bezoek aan Nederland een negentien uur durend coalitieoverleg, dat ook ’s nachts was doorgegaan. Scholz gaf daarbij aan het werkbezoek een ‘prettige onderbreking’ te vinden.

Intensieve samenwerking

Een belangrijk onderwerp van gesprek was de intensieve samenwerking tussen Nederland en Duitsland op diverse vlakken. Op het gebied van defensie trekken beide landen bijvoorbeeld samen op om wapens en munitie aan Oekraïne te leveren, en ook de Nederlandse en Duitse landmacht werken steeds intensiever samen. Ook energie is een belangrijk thema waarbij wordt samengewerkt: Nederland hielp Duitsland bijvoorbeeld om de gasvoorraad op peil te houden toen Rusland de gaskraan dichtdraaide. Verder zijn er diverse samenwerkingen op het gebied van wind- en waterstofenergie.

Europese Unie en Nederlands-Duitse samenwerking versterken

Een ander belangrijk thema was het versterken van de concurrentiepositie van de Europese Unie. Hoe kan er bijvoorbeeld worden verduurzaamd terwijl de Europese economie en industrie tegelijkertijd op peil moeten worden gehouden? Ook een duurzame omgang met grondstoffen en de aanpak van bureaucratie die bedrijven belemmert om te ondernemen kwamen aan bod.

Verder zijn er nieuwe plannen gesmeed om de Nederlands-Duitse samenwerking nog verder te intensiveren. Zo zal het Nederlands-Duits Forum (NDF) nieuw leven worden ingeblazen, waar het bedrijfsleven, de wetenschap en cultuur van gedachten kunnen wisselen. Verder zullen een overlegorgaan voor jongeren en een Nederlands-Duits programma voor de opleiding van diplomaten worden opgericht.

Zware delegaties

Beide landen traden aan met zware delegaties. Aan Nederlandse zijde waren naast premier Rutte ook minister Sigrid Kaag van Financiën, minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, minister Rob Jetten van Klimaat en Energie, minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken, minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid, minister Kajsa Ollongren van Defensie, minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat, staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media aanwezig.

Scholz trad aan in het gezelschap van minister Christian Lindner van Financiën, minister Robert Habeck van Economie en Klimaat, minister Annalena Baerbock van Buitenlandse Zaken, minister Boris Pistorius van Defensie, minister Volker Wissing van Verkeer en Digitale Infrastructuur, minister Marco Buschmann van Justitie, minister Claudia Roth van Media en Cultuur en staatssecretaris Mahmut Özdemir van Binnenlandse Zaken.

Gemeenschappelijke verklaring

De volledige tekst van de gemeenschappelijke verklaring is hier in te zien.

X