Kategorien News

Nederlands vuurwerkverbod leidt tot zorgen in grensregio

Vorige week besloot de Nederlandse regering om de verkoop en het afsteken van vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling eenmalig te verbieden. Doel is om de zorg en de politie, die door de coronapandemie al zwaar belast worden, niet nog verder onder druk te zetten. In de Nederlands-Duitse grensregio leidt het vuurwerkverbod echter tot onrust.

Al jarenlang is het voor Nederlanders traditie om tijdens de laatste dagen van het jaar in Duitsland vuurwerk in te slaan. Nu zij dit jaar in Nederland geen vuurwerk mogen kopen, verwachten handelaren in Duitsland een dubbele omzet. Daar is de verkoop van vuurwerk namelijk wel toegestaan. Nederlanders mogen bovendien tot 25 kg vuurwerk mee de grens over nemen.

Invoerverbod voor vuurwerk vanuit Duitsland

Verschillende burgemeesters van Nederlandse grensgemeenten roepen dan ook op tot een invoerverbod op vuurwerk vanuit Duitsland. ”Het is van de gekke dat we in Nederland de voordeur dubbel op slot doen en dat we de achterdeur open laten staan’’, zegt bijvoorbeeld Mark Slinkman, burgemeester van Berg en Dal tegen De Gelderlander. Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk is het met hem eens. Ook Hans Theunissen, de burgemeester van Gennep, is enthousiast over een invoerverbod: ”Wij proberen hier het afsteken van vuurwerk te voorkomen en tegen te gaan dat mensen bij elkaar komen. Dan is het natuurlijk raar dat je vuurwerk vijf kilometer verderop over de grens kunt kopen.’’ Wel moet een dergelijk verbod volgens hem haalbaar en te handhaven zijn.

Handhaving

Dat is volgens Lucien van Riswijk, burgemeester van Zevenaar, een punt van zorg. Vanwege de open grenzen vraagt hij zich af of een invoerverbod wel te handhaven is. Burgemeester Peter de Baat van Montferland oppert daarom om Duitse handelaren dit jaar geen vuurwerk aan Nederlanders te laten verkopen. Dat zou in overleg met de Duitsers geregeld moeten worden. Ferdinand Böhmer, burgemeester van het Duitse Kranenburg, net over de grens bij Nijmegen, maakt zich juist zorgen dat Nederlanders tijdens oud en nieuw massaal naar Kranenburg afreizen om daar hun vuurwerk af te steken. Burgemeester Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, sluit maatregelen als grenscontroles tijdens oud en nieuw echter niet uit.

Volgens het ministerie van Justitie wordt er gewerkt aan een voorstel. Dat zou midden december klaar moeten zijn.