Consumenten en bedrijven die zich bezighouden met interieurinrichting, cadeauartikelen, horeca-inrichting en decoratie kunnen van 9 tot 13 februari 2018 frisse nieuwe ideeën opdoen tijdens de ‘Ambiente’ in de Messe Frankfurt. Op deze wereldwijd grootste vakbeurs voor consumentengoederen draait alles om de thema’s Dining, Giving en Living. Nederland is dit jaar partnerland van de Ambiente en dat betekent dat er extra veel Nederlandse bedrijven op de beurs zijn te vinden. Ook staat Nederlands design in het middelpunt van de belangstelling op de beurs.

Van gedekte tafels, keukengerei en woonaccessoires tot sieraden: wie handelt in hoogwaardige producten, moet op de Ambiente zijn. Bezoekers en standhouders maken hier kennis met de nieuwste trends op het gebied van wonen, cadeauartikelen en horeca-inrichting. Bijna 4500 exposanten uit 94 landen bieden in hun stand een inkijkje in de toekomst van de markt van consumentengoederen.

Nederland gastland

Dit jaar is Nederland gastland van de Ambiente. Volgens de beursorganisatie loopt Nederland voorop op het gebied van design trends en innovatieve ideeën. Maar liefst 150 Nederlandse bedrijven presenteren hun producten op de beurs. Hieronder zijn bedrijven die al jaren op de beurs staan, maar ook veel nieuwe bedrijven. Op maandag 12 februari vindt de Dag van het Partnerland plaats, met veel presentaties en bijeenkomsten over de nieuwste designtrends uit Nederland.

Duitse klanten ontmoeten

Het Nederlandse bedrijf Handed By uit IJsselstein exposeert al 15 jaar op de beurs met haar duurzame tassen en manden, handgemaakt in Azië. Directeur Pim Witteveen: “Op de Ambiente presenteren wij onze nieuwste producten en ontmoeten wij een deel van onze Duitse klanten. Doordat er veel winkeliers en medewerkers van warenhuizen van over de hele wereld rondlopen, is het een belangrijke beurs om onze producten voor te stellen. Bovendien krijgen we op de beurs een goed beeld van onze concurrenten en de nieuwste woontrends.”

Inspiratie opdoen

Ook Light & Living uit Noordwijk – onderdeel van groothandelsconcept Lightmakers B.V. –  is al bijna tien jaar op de beurs te vinden. Deze fabrikant van decoratieve verlichting, woonaccessoires en meubelen exporteert haar producten naar meer dan 80 landen wereldwijd. Kyra Lagarde van Light & Living vertelt waarom de Ambiente voor hen een belangrijke beurs is: “Duitsland is voor ons een hele grote markt. Op de Ambiente komen wij in contact met (potentiële) klanten. Ook is de beurs belangrijk voor het vergroten van onze naams-/merkbekendheid en het verhogen van onze verkoop. Daarnaast doen we op de beurs veel inspiratie op voor het ontwikkelen van onze nieuwe collectie.”

Nieuwe trends

De vier Ambiente thema’s Solutions, Talents, Global Sourcing en de Ethical Style Guide (duurzaam geproduceerde producten) zijn terugkerende elementen van de beurs. Over deze thema’s vinden bijpassende lezingen en rondleidingen plaats. In het kader van de ‘Ambiente Academy’ vertellen toonaangevende experts over nieuwe ontwikkelingen binnen de sector. Dit jaar wordt extra de nadruk gelegd op de toepassing van designproducten in een horeca-omgeving. Ook nieuw in 2018: Point of Experience. In dit gedeelte staan digitale toepassingen voor productpresentatie centraal.