Nederlandse en Duitse basisschoolleerlingen planten samen bomen

Nederlandse en Duitse basisschoolleerlingen planten samen bomen
Dr. Ferdinand Schmitz van Naturpark Schwalm-Nette (links), burgemeester Karl-Heinz Wassong en de basisschoolleerlingen steken de handen uit de mouwen tijdens de boomplantdag. Foto © Naturpark Schwalm-Nette

Op 1 maart kwamen Nederlandse en Duitse basisschoolleerlingen samen om bomen te planten in het Naturpark Schwalm-Nette, een natuurgebied dat zich net over de grens bij Venlo en Roermond uitstrekt over 435 km². Circa 85 leerlingen van basisschool De Berensprong in Herkenbosch en Katholische Grundschule Niederkrüchten plantten samen ongeveer duizend jonge eiken in het natuurgebied.

De afgelopen twee jaar kon de boomplantdag in verband met de coronacrisis geen doorgang vinden. Dr. Ferdinand Schmitz van Naturpark Schwalm-Nette was dan ook verheugd dat de dag eindelijk weer plaatsvond. “Ik ben blij dat we na een pauze van twee jaar weer een signaal voor klimaatbescherming in onze eigen leefomgeving kunnen afgeven,” aldus Schmitz. “Iedere geplante boom helpt om koolstofdioxide af te breken en de luchtkwaliteit te verbeteren. Bovendien zorgt de actie ervoor dat duurzame ontwikkeling een stuk levendiger wordt voor de kinderen.” Ook Monique de Boer-Beerta, burgemeester van de gemeente Roerdalen, waar Herkenbosch onder valt, en Karl-Heinz Wassong, burgemeester van Niederkrüchten, waren tijdens de boomplantdag aanwezig.

Voorbereiding boomplantdag

De leerlingen werden met behulp van een tweetalig bomenboek op de boomplantdag voorbereid. Hierin leerden ze bijvoorbeeld meer over het aangrenzende Nationaal Park De Meinweg, het belang van bos en het planten van bomen. Dankzij het boek leren de scholieren de geschiedenis van de grensregio kennen. In combinatie met de ontmoeting met leerlingen uit het buurland en het leveren van een gezamenlijke bijdrage aan de natuur moet dit in de toekomst tot meer wederzijds begrip leiden.

Lange traditie

Al sinds 1994 vindt deze boomplantdag in het Nederlands-Duitse grensgebied plaats. Gedurende deze periode hebben zo’n 2.000 kinderen meer dan 35.000 bomen geplant. Oorspronkelijk is de traditie van de boomplantdag afkomstig uit de Verenigde Staten, waar deze dagen al sinds 1854 plaatsvinden. De internationale dag van de boom vindt inmiddels al jaren op 25 april plaats. De bomen in Naturpark Schwalm-Nette worden echter altijd een maand eerder geplant, mede omdat de kans dan groter is dat de geplante jonge boompjes tot grote bomen uitgroeien.

De boomplantdag werd mede mogelijk gemaakt door IVN Limburg, Staatsbosbeheer Team Midden-Limburg, Interreg Deutschland-Nederland, Gemeinde Niederkrüchten en het regionale bosbeheer in de regio Niederrhein.

X