Kategorien Culture Education News

Nederlandse en Duitse scholieren proeven van elkaars taal en cultuur tijdens uitwisseling

In het kader van het project ‘Nachbarsprache & Buurcultuur’ van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universität Duisburg-Essen nemen Duitse en Nederlandse scholieren aan verschillende uitwisselingen deel. Op 22 januari jongstleden was het de beurt aan enkele leerlingen van de Nijmeegse middelbare school NSG Groenewoud. Zij reisden af naar het Duitse Geldern, om kennis te maken met Duitse scholieren van het Lise-Meitner-Gymnasium. De Gelderlander was erbij en deed verslag.

Het project ‘Nachbarsprache & Buurcultuur’, onder leiding van hoogleraar Duitse Taal en Cultuur Paul Sars van de Radboud Universiteit, heeft als doel om de interesse van Nederlandse en Duitse scholieren voor elkaars taal en cultuur te stimuleren. Vijftien havo- en vwo-leerlingen van NSG Groenewoud, met Duits in het vakkenpakket, nemen de proef op de som: zij vertrekken per bus naar het Lise-Meitner-Gymnasium in Geldern. Daar aangekomen beginnen ze in de aula met een speeddate sessie. De kinderen moeten zich aan elkaar voorstellen, elk in de taal van de ander. Ook een goede oefening voor de Duitse leerlingen, want op het Duitse gymnasium wordt sinds twee jaar Nederlands gegeven.

Daarna gaan de kinderen aan de slag met het thema ‘feestdagen’. De kinderen bespreken onderling de overeenkomsten en verschillen tussen de viering van bijvoorbeeld carnaval, kerst, Pasen en Sinterklaas in beide landen. Maar ook andere verschillen tussen Nederland en Duitsland komen aan bod, zoals de duur van de lessen, het onderwijssysteem en de lengte van de schooldagen. Een leerzaam ‘schoolreisje’ dus. Dat vindt ook Anne-Roos (15): “Het is belangrijk om de taal te leren en om hier te zijn. Het is een buurland, dus het is goed om te weten hoe hun cultuur in elkaar steekt.”

De dag erna vertrekken de Duitse scholieren naar Nijmegen. Ze nemen deel aan enkele lessen en alle leerlingen bespreken de culturele overeenkomsten en verschillen die ze tijdens de uitwisseling hebben ervaren. Allemaal zijn ze het erover eens: ze zijn een mooie ervaring rijker.

Lees meer bij De Gelderlander.