De deelstaat Noordrijn-Westfalen is de aantrekkelijkste regio van Duitsland en één van de meest aantrekkelijke regio’s van Europa. Dat blijkt uit de ‘European Cities and Regions of the Future 2020/2021’ van fDi Magazine, een dochteronderneming van de Financial Times Group.

Elke twee jaar vergelijkt het magazine diverse Europese regio’s op tal van criteria met elkaar. In vergelijking met andere Europese regio’s bezet Noordrijn-Westfalen dit jaar in diverse categorieën de eerste plaats. Het is bijvoorbeeld de deelstaat die de meeste directe buitenlandse investeringen heeft. Daarnaast is Noordrijn-Westfalen de op één na meest toekomstbestendige regio met meer dan vier miljoen inwoners. In de uiteindelijke ranking, waarin alle aspecten zijn opgenomen, staat Noordrijn-Westfalen op de derde plaats, na de metropolitane regio’s Parijs en Dublin.

Goed wetenschappelijk netwerk, veel vakkrachten en uitstekende infrastructuur

Het positieve resultaat wordt nog eens extra bevestigd door de goede beoordelingen in de categorieën ‘Human Capital and Lifestyle’, ‘Connectivity’, ‘Economic Potential’ en ‘Business Friendliness’. Noordrijn-Westfalen scoort met een uitgebreid universitair en wetenschappelijk netwerk, de grote hoeveelheid gekwalificeerde vakkrachten (ca. 110.000 studenten die hun diploma halen per jaar) en de goede infrastructuur met uitstekende verbindingen naar het buitenland.

 “Zeer geschikte regio om te investeren”

fDi Magazine schrijft de goede resultaten voor Noordrijn-Westfalen toe aan de ondersteuning die de deelstaat internationale investeerders biedt. Ook de focus op toekomstgerichte onderwerpen, zoals smart manufacturing, e-commerce, start-ups, e-mobiliteit en kunstmatige intelligentie, overtuigde de juryleden. “De prijs is een geweldige bevestiging van ons jarenlange werk”, aldus Petra Wassner, directrice van NRW.INVEST. “Noordrijn-Westfalen heeft al vele jaren een uitstekende positie op de ranglijst. Dat onderstreept nog eens hoe geschikt Noordrijn-Westfalen voor buitenlandse bedrijven is om te investeren.”

 “Al 20.000 buitenlandse bedrijven in Noordrijn-Westfalen”

“De uitstekende resultaten laten de economische kracht en het grote potentieel van Noordrijn-Westfalen in de concurrentiestrijd tussen de Europese metropolitane regio’s zien. Dat blijkt ook uit de meer dan 20.000 buitenlandse bedrijven die zich hier al hebben gevestigd”, aldus minister van Economie, Innovatie, Digitalisering en Energie van Noordrijn-Westfalen prof. dr. Andreas Pinkwart. “Noordrijn-Westfalen moet wereldwijd leidend worden op het gebied van moderne, innovatieve en milieuvriendelijke industrie.”

X