Omstreden Duitse abortusparagraaf 219a afgeschaft

Omstreden Duitse abortusparagraaf 219a afgeschaft

Wie het internationale nieuws volgt, heeft ongetwijfeld de recente ontwikkelingen in de Verenigde Staten omtrent abortuswetgeving meegekregen. Abortus is er nu niet langer een nationaal recht; iedere staat mag nu voor zichzelf bepalen of abortus is toegestaan of niet. Hoewel minder breed uitgemeten in de media, zijn ook in Duitsland ontwikkelingen gaande op het gebied van abortuswetgeving. Waar de wetgeving in de Verenigde Staten strenger is geworden, is deze in Duitsland juist versoepeld. Op 24 juni heeft de Bundestag namelijk de omstreden abortusparagraaf 219a afgeschaft.

Paragraaf 219a, ook bekend als het Werbeverbot, werd oorspronkelijk ingevoerd om te voorkomen dat artsen reclame zouden maken voor abortus. Hiermee moest voorkomen worden dat abortus zou vercommercialiseren. In de praktijk weerhield het artsen er echter van om hun patiënten openlijk over abortus te informeren. Wanneer artsen op hun website informatie over abortussen plaatsten, kon dit al tot een veroordeling leiden. Met de afschaffing van de paragraaf is dit nu verleden tijd.

Triomf en kritiek

De afschaffing is tot stand gekomen nadat de SPD, FDP, Die Grünen en Die Linke een meerderheid vormden in de Bundestag. Leden van deze partijen noemden de afschaffing ‘de hoogste tijd’, ‘een triomf’ en ‘een mooie dag voor vrouwenrechten en reproductieve zelfbeschikking’. Ook de Hamburger Ärztekammer is tevreden. Volgens deze artsenorganisatie gaat het niet zozeer om het reclame mogen maken voor abortus, maar om het concreet kunnen helpen van vrouwen in uiterst moeilijke situaties. De afschaffing van paragraaf 219a maakt dit nu mogelijk. Zo hebben artsen nu de mogelijkheid om ongewenst zwangere vrouwen goed te informeren, zonder te hoeven vrezen voor de juridische gevolgen.

De CDU en AfD uitten kritiek op het besluit en verwezen naar het recht van leven voor ongeboren kinderen. Ook de katholieke kerk is kritisch op het besluit.

Veroordeelde artsen worden vrijgesproken

Om te voorkomen dat artsen in de toekomst niet alleen gaan informeren over abortus, maar ook reclame gaan maken, zal de wetgeving omtrent reclame voor geneesmiddelen worden uitgebreid. Verder zullen artsen die sinds 3 oktober 1990 op grond van paragraaf 219a zijn veroordeeld, worden vrijgesproken.

Lees verder bij Tagesschau.

X