Kategorien Culture Education News

Ooggetuigen van de DDR vertellen scholieren over hun jeugd

Dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur gaan leerlingen op scholen in Nederland in gesprek met ooggetuigen van de Duitse deling. Voor het project ‘Blik op de Muur’ van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) vertellen sprekers die zijn opgegroeid in de DDR of West-Berlijn de komende maanden in klassen in het hele land over hun leven in het gedeelde Duitsland en de gevolgen voor hen van de val van de Muur.

Hoe was het om op te groeien in de DDR? Wat weet u nog van de nacht toen de Muur viel? Werd u in de gaten gehouden door de Stasi? De gastsprekers vertellen hun persoonlijke verhaal en beantwoorden vragen van de leerlingen. De sprekers, allemaal woonachtig in Nederland, vertellen over hun schooltijd in de DDR, over opgroeien in het geïsoleerde West-Berlijn van de jaren ’80 of over de gevolgen van de hereniging voor hun familie en vrienden. In totaal hebben zich tot nu toe al meer dan dertig scholen aangemeld voor de gastlessen.

Met dit jaarlijks terugkerende project wil het DIA Nederlandse leerlingen meer betrekken bij de recente geschiedenis van Duitsland. De val van de Muur is vandaag dertig jaar geleden en inmiddels is er een hele generatie opgegroeid die de Duitse deling alleen uit de geschiedenisboeken kent. De persoonlijke verhalen van de gastsprekers maken de geschiedenis tastbaar.

Een greep uit de reacties van leerlingen:
„Nu we iemand hebben gezien die in de DDR woonde heb je meer het idee dat het echt is gebeurd. Het maakt de geschiedenis levend.”
“Ik ben 18 jaar en de Koude Oorlog lijkt zo ver weg, in werkelijkheid is dat helemaal niet zo.”
“Wat mij het meest is bijgebleven is dat je je nooit op je gemak voelt, omdat je zo in de gaten wordt gehouden.”

Het Duitsland Instituut Amsterdam is het Nederlandse kenniscentrum over Duitsland. Het opereert op het raakvlak van onderwijs, wetenschap en maatschappij en initieert en stimuleert Nederlands-Duitse netwerken en uitwisselingen.