Kategorien News

Opnieuw spoorstakingen in Duitsland

Voor de derde keer in korte tijd leggen Duitse treinmachinisten hun werk neer. Het personeel van goederentreinen deed dat vanmiddag al; de machinisten van personentreinen volgen vannacht vanaf 2.00 uur. De staking zal tot dinsdagochtend 7 september duren. Oorzaak van de staking is een langslepend loonconflict met de Deutsche Bahn.

Reizigers moeten rekening houden met flinke vertragingen: volgens Deutsche Bahn zal ongeveer een kwart van de normale dienstregeling gereden worden. In het regionale vervoer zal dit voor circa 40 procent gelden. Deutsche Bahn vraagt haar klanten dan ook om treinreizen indien mogelijk te verplaatsen. Wie een ticket voor een reis met een langeafstandstrein tussen 2 en 7 september geboekt heeft, kan dit nu nog tot en met 17 september gebruiken. Tickets die normaal gesproken voor slechts één specifieke rit geldig zijn mogen nu ook voor andere ritten gebruikt worden. En ook zitplaatsreserveringen kunnen kosteloos naar andere ritten omgeboekt worden.

Ook gevolgen voor grensoverschrijdende treinen

De staking heeft ook gevolgen voor Duitse treinen die hun begin- of eindpunt in Nederland hebben. De intercity van Amsterdam naar Berlijn zal bijvoorbeeld maar tot Bad Bentheim rijden, net over de Duitse grens, en de eindbestemming van de internationale trein van Amsterdam naar Basel zal de komende vijf dagen Keulen zijn. De intercity tussen Amsterdam en Frankfurt lijkt wel normaal te rijden. Welke invloed de staking op regionale grensoverschrijdende verbindingen heeft, zoals Enschede-Münster en Arnhem-Emmerich, is niet helemaal duidelijk.

Hoger salaris, betere arbeidsvoorwaarden en coronabonus

Met de stakingen probeert de Duitse vakbond voor treinmachinisten GDL een salarisverhoging van 3,2 procent, betere arbeidsvoorwaarden en een coronabonus van 600 euro af te dwingen. De Deutsche Bahn is de vakbond inmiddels al tegemoetgekomen met een aanbod met daarin een loonsverhoging en de genoemde coronabonus. GDL is echter nog niet akkoord gegaan, onder meer omdat de vakbond en Deutsche Bahn het niet eens kunnen worden over het moment waarop de loonsverhoging in moet gaan.