Opvolger Duits 9-euro-ticket bekend: het 49-euro-ticket

Opvolger Duits 9-euro-ticket bekend: het 49-euro-ticket

Nadat er een paar maanden onduidelijkheid over was, heeft de Duitse overheid nu een opvolger van het 9-euro-ticket gevonden: het 49-euro-ticket. Evenals bij het 9-euro-ticket kan hiermee voor 49 euro per maand onbeperkt gebruik worden gemaakt van het regionale openbaar vervoer in Duitsland. Het zogenaamde ‘Deutschlandticket’ zal zo snel mogelijk worden geïntroduceerd – indien mogelijk misschien al vanaf 1 januari 2023.

Nadat de actie met het 9-euro-ticket was afgelopen, was het de vraag hoe het nu verder moest. De behoefte aan een opvolger was groot, maar hoe deze eruit moest komen te zien, was onduidelijk. Bovendien waren de deelstaten alleen bereid om met het Deutschlandticket in te stemmen als ook de Duitse regering hier langdurig financieel aan zou bijdragen. Inmiddels is bekendgemaakt dat de regering 1,5 miljard euro per jaar voor het Deutschlandticket zal uittrekken en dat de deelstaten hiervoor nog eens hetzelfde bedrag zullen vrijmaken. Daarnaast gaat de regering fors investeren in de uitbreiding en optimalisatie van het openbaar vervoer: hiervoor zal nog eens 1 miljard euro per jaar worden vrijgemaakt.

Introductie begin 2023

Het is de bedoeling dat het Deutschlandticket zo snel mogelijk zal worden geïntroduceerd. Hoewel gestreefd wordt naar 1 januari 2023, is dit in de praktijk lastig. Doordat de ticketautomaten en tariefsystemen moeten worden aangepast, is het Deutschlandticket niet van het ene op het andere moment in te voeren. Winfried Hermann, minister van Verkeer van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, noemt een introductie per 1 maart of 1 april 2023 dan ook realistischer.

De aankomende twee jaar vormen de introductiefase van het Deutschlandticket. Gedurende deze periode ligt de prijs van het ticket vast. Na afloop daarvan bestaat de mogelijkheid dat de tickets duurder worden. Zo staat er een dynamisch prijsplan op de planning, waarbij de kosten automatisch worden aangepast aan de op dat moment heersende inflatie.

X