Ost West, Sittard-Geleen Best?

Ost West, Sittard-Geleen Best?

Gemeente Sittard-Geleen ligt uniek in Europa. Het is een grote gemeente, die zowel aan Duitsland als aan België grenst. De oriëntatie van Sittard-Geleen is noord-zuid; geldt voor deze gemeente echter niet ’Ost West, Sittard-Geleen Best’? Dat is het thema van twee debatten over grensoverschrijdende samenwerking die Stichting Geen Grens in januari en februari organiseert.

In het eerste debat worden de kansen, mogelijkheden en noodzaak om grensoverschrijdend samen te werken samen met inwoners bediscussieerd. Tijdens de tweede bijeenkomst wordt een aantal concrete ideeën geformuleerd. Deze ideeën worden aangeboden aan de Gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg.

Debat 1: over noodzaak en kansen van grensoverschrijdende samenwerking

Zondag 12 januari 2020 van 11.00 uur tot ca. 13.15 uur

Het debat zal gevoerd worden in aanwezigheid van ’buitenlandse’ gasten, te weten:
▪ Burgemeester van Herbert Corsten, Bürgermeister van de Gemeinde Selfkant (D)
▪ Anniek Nagels, Schepen voor talentontwikkeling (kinderopvang, opvoedings- en onderwijsbeleid), samenleven en Cultuur van de Gemeente Genk (B)

Het debat wordt gevoerd aan de hand van een aantal thema’s: onderwijs, buurtalen, culturele en sociaal-economische samenwerking. Er zullen statements afgelegd worden door o.a.:
▪ Hellmuth van Berlo: senior adviseur Nederlandse Taalunie
▪ Prof. Harry Welters: Stichting Geen Grens
▪ Marc Milissen: o.a. kunstcurator Maasmechelen en organisator van grensoverschrijdende exposities
▪ Walter Leo Schreinemacher: Fraktionsvorsitzender Freie Wähler Kreis Heinsberg
▪ Helmi van Bergen: jurist en adviseur voor grensoverschrijdende ZZP-ers
▪ Verena Reinders: coördinator internationalisering Vista College

De voorzitter van Stichting Geen Grens, prof. Huub Spoormans, zal optreden als gespreksleider.

Debat 2: over en het aanbieden van ideeën grensoverschrijdende samenwerking

Zondag 2 februari 2020 van 11.00 uur tot ca. 13.15 uur

Aan de hand van de gevoerde discussie op 12 januari 2020 zal op 2 februari 2020 een aantal ideeën worden uitgewerkt ten behoeve van Gemeente Sittard-Geleen. Voorafgaand hieraan wordt een korte inleiding gehouden door Sylvain Sleypen, voormalig gedeputeerde van de Provincie Belgisch Limburg, en prof. Harry Welters over de betekenis van de Euregio voor de toekomst van de Zuid-Limburgse steden en samenleving.

De ideeën worden aangeboden aan wethouder Jos Bessems van onder andere ‘euregionaal beleid, cultuur en sport’, Andy Dritty, gedeputeerde van de Provincie Limburg en een aantal raads- en statenleden.

De debatten vinden plaats in Podium Babel, Engelenkampstraat 23, Sittard; toegang via de zij-ingang rechts van het gebouw. Deelname is gratis. De Stichting Geen Grens is bereikbaar via g.essers@planet.nl.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X