Personeel uit het buurland inhuren via een payroll bedrijf

Buitenlandse bedrijven die actief zijn op de Nederlandse markt, schakelen vaak zogenaamde ‘payroll providers’ in voor hun loonadministratie. Hier duikt echter een probleem op: Nederlandse verzekeringsmaatschappijen sluiten geen verzekeringen af voor buitenlandse werkgevers die personeel in Nederland in dienst hebben. Patrick Naafs en Katja van Leeuwen van Interfisc stellen in een interview met AHA24x7.com dit probleem aan de kaak en stellen een oplossing voor.

Katja van Leeuwen

Kunt u kort het probleem uit de doeken doen?
Een Duitse werkgever mét personeel maar zónder vestiging in Nederland wordt geconfronteerd met het feit dat hij zich niet kan verzekeren. Hierdoor loopt de onderneming grote financiële risico’s. Onder andere het door te betalen loon bij ziekte van werknemers (minimaal 2 jaar lang) kan hoog oplopen!

Ook in geval van blijvende arbeidsongeschiktheid van een werknemer door een werkgerelateerde ziekte en/of ongeval kan inkomensverlies van de werknemer bij de werkgever geclaimd worden. Het financiële risico voor de werkgever is groot, een claim kan tot aan de pensioengerechtigde leeftijd voortduren.

Hoeveel bedrijven zijn hiervan de dupe?
Alle werkgevers mét personeel in Nederland maar zónder eigen vestiging in Nederland zijn hiervan de dupe, en hun werknemers natuurlijk.

Wat zijn de gevolgen voor werkgevers en werknemers?
Werkgevers riskeren bij ziekte van hun werknemers in Nederland gedurende 2 jaar het loon door te moeten betalen. Dit wordt NIET door de Nederlandse overheid gefinancierd.
Ook kan geen gebruik gemaakt worden van een werkgever-werknemer pensioenregeling. Dit is een fiscaal vriendelijke manier in Nederland om een oudedagsvoorziening op te bouwen waarvan ca. 90% van de werknemers in Nederland gebruik maakt.
Tevens draaien werkgevers in het kader van ‚goed werkgeverschap‘ steeds vaker op voor de kosten als gevolg van ongelukken van werknemers, terwijl deze ongelukken op het eerste gezicht niet direct met het werk te maken hebben. Dit gebeurt zelfs wanneer de werkgever geen mogelijkheid heeft gehad om maatregelen te treffen ter voorkoming van het ongeval. Niet in Nederland gevestigde werkgevers kunnen zich hier niet tegen verzekeren.

Veel payroll-aanbieders nemen werknemers van buitenlandse bedrijven in dienst en het bedrijf huurt deze werknemers vervolgens weer in. Welke gevolgen heeft dit voor zowel de werknemer als werkgever?
Wanneer een werkgever een werknemer inleent via een ‚payrolling‘ constructie, treedt deze niet in dienst bij de werkgever zelf maar bij het payroll bedrijf. De werkgever verzorgt zelf de werving & selectie, maar het payroll bedrijf verzorgt de bij het dienstverband horende administratie.
De payroll constructie is met name voor tijdelijke krachten flexibeler dan een gewoon dienstverband. Het is voor beide partijen eenvoudiger om een einde maken aan het dienstverband. Dit kan een voor- of nadeel zijn. Voor tijdelijk personeel is de vorm van het dienstverband van minder belang. Echter, vaste medewerkers beschouwen de beslissing om via een payroll bedrijf ingehuurd te worden vaak als een blijk van wantrouwen. Terwijl het juist zo belangrijk is om met de medewerkers een band op te bouwen die gebaseerd is op waardering en vertrouwen. Tevreden en trotse medewerkers vergroten de kans op succes!

Patrick Naafs

Bestaat er een oplossing voor het probleem?
Interfisc biedt Duitse (en andere niet in Nederland gevestigde) bedrijven de mogelijkheid om, mét of zónder vestiging in Nederland, zélf een dienstverband aan te gaan met hun medewerkers. Ook kunnen zij zich verzekeren tegen alle genoemde risico’s en treden zelf op als werkgever, terwijl Interfisc de administratieve werkzaamheden uit handen neemt.
Andere administratiekantoren doen dat ook maar bieden vaak geen verzekeringen aan, terwijl die nu juist de werkgever de zekerheid bieden dat hij in Nederland voldoet aan de wet- en regelgeving en daarmee zijn financiële risico’s beperkt.

Waar moeten Duitse bedrijven nog meer op letten, als ze personeel in Nederland laten werken?
Het is goed om te weten dat je ook zónder vestiging in Nederland personeel in dienst kunt nemen. Vaak werken de medewerkers van onze Duitse klanten grotendeels vanuit huis. Het huren van een lokaal kantoor brengt dan alleen extra kosten met zich mee, nog los van de verplichting om een lokale administratie te voeren. Uiteraard brengt deze constructie beperkingen met zich mee als het gaat om de aard van de werkzaamheden van het Nederlandse personeel, alsmede hun bevoegdheden. Maar in de praktijk kan dit prima zo georganiseerd worden.