Kategorien News Uncategorized

Project euregiocampus Limburg/Niederrhein streeft naar grensoverschrijdende onderwijsregio

Duits, Nederlands en Engels: het ging er internationaal aan toe tijdens de gesprekken en lezingen van de Textilakademie Mönchengladbach. Centraal stond de samenwerking tussen Venlo, Mönchengladbach en Krefeld, de Hochschule Niederrhein en de Fontys en Venlo. Zij zijn van plan om in het kader van het project euregiocampus Limburg / Niederrhein te gaan werken aan een grensoverschrijdende onderwijsregio.  Het project heeft als doel, de euregio rijn-maas-noord als een grensoverschrijdende onderwijs- en kennisregio zichtbaarheid te geven en ertoe bijdragen, de barrièrewerking van de grens verder terug te dringen.

Burgemeester Hans Wilhelm Reiners van Mönchengladbach benadrukte hoe belangrijk het is om de grens als een kans te zien in plaats van een barrière. Berthold Stegemerten, vicevoorzitter van de afdeling opleiding en onderwijs aan de Hochschule Niederrhein, wees op de verplichting van de Hochschule om actief iets voor Europa te doen.

Het project „euregiocampus Limburg / Niederrhein“ werd gepresenteerd door Rüdiger Hamm, hoofd van het Niederrhein Institut für Regional- und Strukturforschung, afgekort „NIERS“. Samen met de partners Fontys, de steden Venlo en Mönchengladbach en de Wirtschaftsförderungsgesellschaften Moenchengladbach en Krefeld moet het onderwijsaanbod van de twee grote onderwijsinstellingen in de Euregio aan elkaar worden gekoppeld.  Doel is dat de studenten ook na hun studie aan de regio verbonden blijven. Op dit moment komt 50 procent van de Duitse studenten in Nederland weliswaar uit de grensregio, maar na hun afstuderen blijft er nog maar 20 procent over. Het project euregiocampus moet hierin verandering gaan brengen en de attractiviteit en zichtbaarheid van de euregio als studeer-, werk- en vestigingslocatie moet worden vergroot.

Dat de grensoverschrijdende samenwerking tussen hogescholen werkt, bleek uit de lezing van Janosch Nieden. Sinds 2016 is hij directeur van ‚EUCOR‘, de Europese Campus. Hierin hebben vijf universiteiten op het drielandenpunt van Duitsland, Zwitserland en Frankrijk hun krachten gebundeld. 117.000 studenten en 12.000 onderzoekers werken samen zonder de autonomie van de afzonderlijke universiteiten uit het oog te verliezen. Na aanmelding kunnen studenten colleges op vijf universiteiten bezoeken en diploma´s in verschillende landen halen.