Kategorien News

Provincie Gelderland ondersteunt actie ‘Nationalpark Reichswald’ indirect

Een referendum bepaalt in de Kreis Kleve momenteel of het uitgestrekte bosgebied in het grensgebied met Nederland wellicht ‘Nationalpark Reichswald’ gaat worden. Tot eind november werden er al meer dan 80.000 stemmen uitgebracht in een referendum. Tot 11 december 2024 hebben ingezetenen van het district de kans om per brief hun voorkeur te uiten en met een ‘ja’ voor een ‘Nationalpark Reichswald’ ook meteen de bouw van nieuwe windmolens aan de rand van het bosgebied te verhinderen. Onverwachte ruggesteun ervaren ja-stemmers nu van Nederlandse zijde. Aan de rand van het Reichswald zijn namelijk windmolens gepland en deze zouden direct over de grens bij Nijmegen komen te staan. Nieuwe windmolens zijn ook al bij Winterswijk gepland. De provincie Gelderland vreest dat de bouw van nog meer windturbines in Duitsland tot grote problemen aan de Nederlandse kant zal leiden. Daarom onderneemt de provincie nu actie, schrijft de Neue Ruhrzeitung/Neue Rheinzeitung (NRZ).

Bezwaar tegen vergunningen

Veel grensbewoners in Gelderland vrezen als gevolg van de bouw van een serie windturbines langs de grens geluidsoverlast, waardeverlies van huizen en schade aan de natuur. Naar opvatting van regionale politici en experts wordt er in Duitsland vaak niet voldoende over de mogelijke gevolgen van windmolens voor de natuur nagedacht. Vogels vliegen regelmatig tegen de rotorbladen aan en de provincie Gelderland vreest dat beschermde vogelsoorten ook slachtoffer worden van de rotoren. De provincie neemt nu een Duitse advocaat in de arm om dit te voorkomen. Deze advocaat gaat niet alleen bezwaar maken tegen vergunningen voor nieuwe windturbines, maar zal bestaande vergunningen ook aanvechten. Hiermee steunt de provincie een soortgelijke actie van de gemeente Winterswijk, die ook contact heeft opgenomen met Duitse advocaten.

Historisch verdrag

De zorgen uit de grensregio hebben nu ook politiek Den Haag wakker geschud. De minister van Binnenlandse Zaken is al enige tijd met zijn Duitse ambtgenoot in gesprek over afspraken over windmolens aan de grens. Overigens gaat dit overleg ook over een eeuwenoud verdrag: daarin stond in 1824 dat er niets bij de grens gebouwd mocht worden, tenzij het andere land toestemming zou geven. Verschillende gemeenten hopen nu dat dit historische verdrag ervoor kan zorgen dat er helemaal geen windmolens op de Nederlands-Duitse grens worden toegestaan.