Elk jaar reikt het Europees Parlement de Prijs van de Europese Burger uit aan personen of organisaties die zich verdienstelijk maken voor wederzijds begrip tussen burgers van de Europese Unie. Dit jaar ging deze prijs naar de Limburgse Stichting Geen Grens.
Stichting Geen Grens zet zich in voor de inwoners van grensregio’s. Daarnaast maakt de stichting zich sinds de uitbraak van de coronapandemie sterk voor de rechten van grenswerkers en grensondernemers.
Volgens Ger Essers, secretaris van Stichting Geen Grens, hebben inwoners van grensregio’s nog steeds elke dag te maken met belemmeringen aan de grens. Hij is dan ook erg blij met de prijs: „Geen Grens wordt door de prijs gestimuleerd om er voor de Europese burger te zijn. Europese burgers worden tijdens de coronacrisis geconfronteerd met plotseling gesloten binnengrenzen.” Dat terwijl de stichting juist geen grenzen tussen Europese burgers meer wil.
“Terechte winnaar”
De Prijs van de Europese Burger wordt jaarlijks in elke EU-lidstaat uitgereikt. Burgers, groeperingen, organisaties of verenigingen kunnen zichzelf kandidaat stellen of een andere partij nomineren. Ook leden van het Europees Parlement mogen jaarlijks één kandidaat voordragen.
Europarlementariër Jeroen Lenaers nomineerde Stichting Geen Grens voor de Nederlandse editie van de prijs. Volgens Lenaers is de stichting de terechte winnaar: „De stichting levert al jaren fantastisch werk en zeker ook nu tijdens de coronacrisis. Zo hebben ze zich met overgave ingezet voor de vele grensarbeiders die met hun sociale zekerheid in de knoei zouden komen als ze fulltime thuis zouden gaan werken. Het winnen van deze prijs is een steun in de rug en een aanmoediging om te blijven zorgen dat problemen in de grensregio gehoord worden.“