Een ‘Nationalpark Reichswald’ aan de Duitse kant van de grens bij Nijmegen is definitief van de baan. 52,7 procent van de kiesgerechtigden (58.408 mensen) in de Kreis Kleve stemden in een referendum tegen het voorstel van de deelstaatregering om het 51 vierkante kilometer grote bosgebied rond Kleve als natuurmonument in te richten. 47,3 procent (52.338 mensen) stemde voor het voorstel van een Nationalpark Reichswald. Oliver Krischer, minister van Milieu van de deelstaat Noordrijn-Westfalen namens de politieke partij Die Grünen, en natuurbeschermingsorganisaties uitten zich teleurgesteld over de uitslag van het referendum. Overigens betekent dit niet alleen voor Kleve en omgeving, maar ook voor de buurgemeenten aan Nederlandse zijde dat het thema windmolens weer op de agenda komt te staan.
Moed om te veranderen ontbreekt
Volgens een woordvoerder van de tegenstanders van het Nationalpark was het “een uiterst nipte uitslag, maar winst is winst. Dat is democratie.” Voor Die Grünen in Düsseldorf betekent de uitslag van het referendum dat de deelstaatregering er niet in is geslaagd om naast het ‘Nationalpark Eifel’ een tweede nationaal park in Noordrijn-Westfalen in te richten. Een woordvoerder van het initiatief voor een Nationalpark Reichswald uitte zich teleurgesteld. “Het nationaal park zou een enorme kans zijn geweest voor de hele Kreis Kleve. 52.000 stemmen vóór een nationaal park waren een aanzienlijk aantal, maar helaas geen meerderheid. Mensen worden nu eenmaal eerder gemobiliseerd door angsten. Het vereist moed verandering teweeg te brengen, helaas heeft niet iedereen die moed getoond.”
Actie tegen bouw van windmolens
De initiatiefnemers hopen nu dat het mogelijk zal zijn om samen te werken met de tegenstanders van het Nationalpark om de beweging tegen windmolens in het Reichswald nieuw leven in te blazen. Op ondersteuning hiervoor kunnen zij overigens rekenen vanuit de Nederlandse grensstreek. Veel grensbewoners in Gelderland vrezen als gevolg van de bouw van windmolens langs de grens een verstoring van het landschap, economische schade, gezondheidsklachten bij omwonenden door geluidshinder en waardeverlies van huizen. Ook de provincie Gelderland bemoeit zich er inmiddels mee. En ook tussen Den Haag en Berlijn is er overleg gaande over de onrust in de grensstreek.
Bezwaar tegen vergunningen
Naar opvatting van activisten tegen de bouw van windmolens langs de grens wordt er in Duitsland vaak niet voldoende over de mogelijke gevolgen voor de natuur nagedacht. Vogels vliegen regelmatig tegen de rotorbladen aan en de provincie Gelderland vreest dat beschermde vogelsoorten ook slachtoffer worden van de rotoren. De provincie heeft inmiddels een Duitse advocaat in de arm genomen om dit te voorkomen. Deze advocaat gaat niet alleen bezwaar maken tegen vergunningen voor nieuwe windmolens, maar zal bestaande vergunningen ook aanvechten. Hiermee steunt de provincie een soortgelijke actie van de gemeente Winterswijk, die ook contact heeft opgenomen met Duitse advocaten.
“Nederlanders willen dit niet”
In Groesbeek en omgeving neemt de strijdlust inmiddels toe. Er zijn al plannen om boze burgers met bussen naar Düsseldorf te brengen om te protesteren, meldt RN7. “Acht jaar geleden was ik heel emotioneel over de mogelijke komst van de windmolens in het bos“, herinnert Paula Castien zich. „Maar daar koop je niks voor. Nu doe ik wat ik kan. Het moet in Duitsland doordringen dat Nederlanders dit niet willen.” Ditmaal gaat het om windmolens van 270 meter hoog, pakweg 100 meter hoger dan de vorige. De overlast voor Nederlandse omwonenden wordt daarmee ook groter.