Onlangs organiseerden de afdelingen Gelderland en Overijssel van het Reizigers Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (ROCOV) het symposium ‘Over de grens zonder overstap’. Hier stonden de kansen en uitdagingen van openbaar vervoer tussen Nederland en Duitsland centraal.
Tijdens het symposium bleek dat het realiseren van een goede grensoverschrijdende ov-verbinding zonder overstap nog steeds erg lastig kan zijn. Hindernissen zijn onder andere de financiering, nationale wet- en regelgeving, de geldigheid van vervoersbewijzen en de inrichting van haltes en stations. Ook de verschillen in taal en cultuur tussen Nederland en Duitsland kunnen een barrière vormen. Daarnaast “heeft grensoverschrijdend vervoer niet altijd de prioriteit”, aldus Rainer Levelink, directeur van het Duitse busbedrijf Levelink. Volgens hem is een goede samenwerking tussen het bedrijfsleven en de politiek dan ook cruciaal.
Trein tussen Enschede en Münster: groot succes
Hoewel het dus een zaak van de lange adem kan zijn om een grensoverschrijdende ov-verbinding te realiseren, zijn er ook veel succesvolle verbindingen. Een voorbeeld daarvan is de trein tussen Enschede en Münster. “De reactivering van de lijn tussen Enschede en Münster is één van de meest succesvolle reactiveringen in Europa”, zegt Dinand de Jong, projectleider bij de EUREGIO Gronau. De wens is om deze lijn door te trekken naar Zwolle – en nu is het moment daarvoor daar.
Lees verder bij OVpro.