Thuiswerken blijft populair – in Nederland én Duitsland

Thuiswerken blijft populair – in Nederland én Duitsland

Ook nu thuiswerken in verband met de coronapandemie niet meer wordt voorgeschreven door de overheid, blijven Nederlanders en Duitsers in veel gevallen thuiswerken. Dit blijkt uit de Werkgeversenquête 2022 van I&O Research in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en uit de studie ‘Working From Home After COVID-19: Firms Expect a Persistent and Intensive Shift’ van het Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH Mannheim (ZEW).

Fulltime thuiswerken is inmiddels op zijn retour, maar hybride werken lijkt een blijvertje te zijn. Veel werkgevers, zowel in Nederland als in Duitsland, geven aan dat zij hier ook na de coronapandemie mee door zullen gaan. In 2022 werkte men in Nederland circa 41 procent van de tijd thuis, ten opzichte van 48 procent in 2021. Het percentage neemt dus iets af nu er minder coronabesmettingen zijn, maar er wordt nog altijd regelmatig thuisgewerkt.

In het Duitse onderzoek van het ZEW ligt de focus op twee sectoren: de informatiesector (o.a. ICT, marketing, consultancy en accountancy) en de industrie (o.a. chemische industrie, machinebouw en autoindustrie). Tussen deze sectoren zijn grote verschillen zichtbaar: in de informatiesector wordt zo’n 24 procent van de tijd thuisgewerkt, terwijl dit in de industrie slechts in 6 procent van de tijd gebeurt.

Verwachtingen voor de toekomst

In Nederland staat 84 procent van de werkgevers positief tegenover hybride werken. De afgelopen maanden hebben zij de thuiswerkvoorzieningen en -regelingen dan ook flink uitgebreid. Zo zijn er nu betere online vergadermogelijkheden en betere arbo-voorzieningen. Daarnaast heeft 68 procent van de bedrijven een thuiswerkregeling in het leven geroepen en stelt 60 procent van de bedrijven hun werknemers een thuiswerkvergoeding ter beschikking.

Ook in Duitsland blijft men thuiswerken. Vóór de coronapandemie werkte slechts 24 procent van de mensen in de informatiesector op hybride basis. Inmiddels bedraagt dit percentage 70 procent. 37 procent van de werknemers werkt zelfs drie of meer dagen thuis. In de industrie liggen deze percentages aanzienlijk lager: daar werkt 32 procent van de medewerkers inmiddels op hybride basis, ten opzichte van 8 procent vóór de coronapandemie. Het percentage medewerkers dat minstens drie dagen thuiswerkt, ligt hier bij 16 procent. In beide sectoren geldt: hoe groter het bedrijf, des te vaker er wordt thuisgewerkt. Daarnaast komen er ook in Duitsland steeds meer thuiswerkregelingen.

X