VDL verkoopt elektrische trucks aan Duitsland

VDL verkoopt elektrische trucks aan Duitsland
De AGV voor BASF. Foto: VDL.

VDL Automated Vehicles gaat zeven elektrische Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s) leveren aan het Duitse BASF. Ook zal het Belgische bedrijf Katoen Natie elf zelfrijdende trucks afnemen en inzetten in Singapore. Met de orders zijn miljoenen euro’s gemoeid.

Het Duitse chemieconcern BASF gaat de voertuigen autonoom en volledig elektrisch inzetten op een bedrijventerrein in Ludwigshafen. Ze leggen met een maximumsnelheid van 30 km/uur zelfstandig routes af over een traject van meer dan 100 kilometer. De AGV’s zijn zo aangepast dat met een slimme integratie van computers, camera’s, sensoren en scanners een gecertificeerd veiligheidsniveau wordt behaald. De levering van de AGV’s vindt plaats in de tweede helft van 2018. Ze zijn een doorontwikkeling van op diesel werkende AGV’s die al langer in de Rotterdamse haven worden ingezet. Dat zijn onbemande voertuigen waarop grote zeecontainers automatisch over een afgesloten traject vervoerd worden.

Ombouwen van lokale trucks

De Antwerpse logistieke dienstverlener Katoen Natie heeft de chauffeurloze trucks besteld om in te zetten in het havengebied van Singapore, voor het vervoer van opleggers. Voor Katoen Natie bouwt VDL speciale Terberg trucks voor lokaal gebruik om tot autonoom rijdende trucks. Het Eindhovense bedrijf heeft ter plekke een innovatiecentrum gevestigd dat de technologie verder gaat introduceren. De trucks gaan rijden op het terrein van een petrochemisch bedrijf en later op het Singaporese eiland Jurong, waar ze met behulp van satellietnavigatie aan het reguliere verkeer gaan deelnemen. De chauffeurloze trucks zijn een uitkomst voor de werkzaamheden van Katoen Natie in Singapore: lokale chauffeurs zijn moeilijk te vinden en de overheid wil het aantal buitenlandse chauffeurs afbouwen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X