Kategorien News

Verkeersministerie NRW ondersteunt Provincie Limburg en Aachener Verkehrsverbund bij grensoverschrijdende ticketsystemen

De minister van Verkeer van Noordrijn-Westfalen, Hendrik Wüst, overhandigde op 27 januari een toewijzingsbesluit voor in totaal ongeveer 2,23 miljoen euro aan de Aachener Verkehrsverbund (AVV), een regionale Duitse vervoerder. Het geld is bedoeld voor de verdere ontwikkeling en uitbreiding van naadloze grensoverschrijdende ticketverkoop. Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Mobility as a Service pilot (MaaS) van de provincie Limburg.

„We maken gebruik van de mogelijkheden die de digitalisering biedt om de kaartverkoop te vereenvoudigen en zo het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken“, aldus Wüst bij de overhandiging. „Door te denken aan mobiliteit over de nationale grenzen heen, verbeteren we het aanbod voor de mensen in de regio.“

Met één klik in de app de reis beginnen

Namens AVV nam directeur Hans-Peter Geulen het toewijzingsbesluit in ontvangst. „We zijn blij dat Noordrijn-Westfalen ons steunt in het uitbreiden van eenvoudige grensoverschrijdende, op ID gebaseerde ticketing. Voor passagiers wordt reizen over de grens gemakkelijker dan ooit tevoren. Een eenmalige registratie is alles wat nodig is om vanuit een app met één klik te beginnen aan de reis“, aldus Hans-Peter Geulen in het bijzijn van Hubert Mackus, gedeputeerde Landbouw, Landschap en Mobiliteit van de provincie Limburg.

Aantrekkelijk van openbaar vervoer wordt vergroot

In het project ‚Easy Connect‘ wordt in het vervoersgebied van AVV een grensoverschrijdend, smartphone-based ticketing systeem opgezet. Partners in dit project zijn aan Duitse zijde Aachener Straßenbahn en Energieversorgungs-AG (ASEAG), DB Regio, Kompetenzcenter Digitalisierung NRW (KCD), Nahverkehr Rheinland (NVR), VDV eTicket Service (VDV-eTS) en Verkehrsverbund Rhein-Sieg (VRS). Door het wegnemen van gebruiksbarrières en het vereenvoudigen van het betalingsproces wordt de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer aanzienlijk vergroot.

Ook grensoverschrijdende mogelijkheden voor andere mobiliteitsdiensten

Informatie, boeking en facturatie geschieden in de vertrouwde app, zodat taal- en tariefbarrières tot het verleden behoren. Ook andere mobiliteitsdiensten – zoals bike en car sharing – kunnen over de grenzen heen worden geboekt en gebruikt. Dit maakt intermodaal vervoer voor de passagier mogelijk. De ticketingtechnologie maakt het gebruik van verschillende mobiliteitsoplossingen vanuit één app mogelijk – zonder dat er persoonlijke gegevens aan andere aanbieders moeten worden doorgegeven.

Pilots in 2021

Na implementatie van de backbone zal in de eerste helft van 2021 een stapsgewijze pilot plaatsvinden tussen het Nederlandse grensgebied en het AVV-gebied. Eind 2021 wordt de pilot uitgebreid naar de spoorwegcorridor Maastricht – Aken – Keulen. Het project borduurt voort op de ervaring van een proefproject inzake grensoverschrijdende e-ticketing dat tweeënhalf jaar geleden met succes werd uitgevoerd in het kader van het door de EU gefinancierde project ‚European Travellers Club‘.

Het project is een belangrijk onderdeel van de Grenslandagenda die Noordrijn-Westfalen en Nederland in 2019 zijn overeengekomen. Deze gezamenlijke agenda moet grensbelemmeringen verminderen.