Vluchtelingen kunnen gaten op de Duitse arbeidsmarkt vullen

De honderdduizenden vluchtelingen die Duitsland zijn binnengekomen, moeten zo snel mogelijk aan werk worden geholpen. Hiervoor pleit de belangenorganisatie voor de Duitse Industrie (BDI). De nieuwkomers kunnen de Duitse economie een flinke impuls geven.

De Duitse arbeidsmarkt kampt o.a. door de toenemende vergrijzing met een tekort aan arbeidskrachten. BDI wil vluchtelingen daarom snel aan werk en onderwijs helpen. De organisatie behartigt de belangen van 100.000 bedrijven in Duitsland, met samen bijna 8 miljoen werknemers. BDI-voorzitter Ulrich Grillo: “We zijn bereid om alle asielzoekers die een goede kans hebben op een verblijfsvergunning snel in te zetten op de arbeidsmarkt.”

Dieter Zetsche, directeur van autoconcern Daimler, ziet binnen zijn bedrijf zeker mogelijkheden voor asielzoekers. “De meeste vluchtelingen zijn jong, goed opgeleid en erg gemotiveerd. Precies dat soort mensen zoeken we. Ze kunnen ons, zoals de gastarbeiders jaren terug, helpen om onze doelen te halen of zelfs te overtreffen. Duitsland kan de gaten op de arbeidsmarkt niet meer met louter Duitsers opvullen.”

Impuls voor de Duitse economie

Ook de Duitse econoom Andreas Rees van UniCredit verwacht dat de nieuwkomers de Duitse economie een flinke impuls kunnen geven. Dit schrijft hij in een onlangs gepubliceerd rapport. Hij stelt dat als Berlijn een soepele integratie op de arbeidsmarkt mogelijk maakt, het bruto binnenlands product tegen 2020 minimaal 1,7% groter zou zijn dan zonder de instroom het geval zou zijn geweest. Niet alle vluchtelingen zullen geschikt zijn om te werken, maar op basis van ervaringen uit het verleden mag verwacht worden dat zeker de helft op de arbeidsmarkt kan instromen. Zeker nu de Duitse beroepsbevolking sterk vergrijst. Om het taalprobleem op te lossen, kunnen de huidige 11.000 werkloze leraren worden ingezet om de vluchtelingen snel en voldoende Duits bij te brengen.

Duitsland verwacht dit jaar een toeloop van in totaal 1 miljoen vluchtelingen uit landen als Syrië, Eritrea, Irak en Afghanistan. In augustus 2015 telde Duitsland 2,8 miljoen werklozen, het laagste aantal in augustus sinds 1991.

Lees verder bij NU.nl en het Financieele Dagblad.