Voetbal verbindt en brengt zakenpartners bij elkaar

Voetbal verbindt en brengt zakenpartners bij elkaar
De podiumdiscussie met helemaal links voetbaltrainer Peter Hyballa en rechts Robert Pinior van VVV Venlo.

Voetbal als drijvende kracht achter zakelijke relaties over de landsgrenzen heen: dat was de rode draad tijdens een ondernemersbijeenkomst op 12 juni in het verenigingsgebouw van voetbalclub 1 FC Bocholt. Circa 70 ondernemers uit Bocholt en de Nederlands Duitse grensstreek hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van het Internationale Netwerkbureau en voetbalclub 1. FC Bocholt om de grensoverschrijdende zakelijke banden verder aan te halen.

De directeur van 1. FC Bocholt, Ludger Triphaus, en Wendelin Knuf en Myriam Bergervoet, projectleiders van het Internationaa18l Netwerkbureau, heetten de gasten welkom. Ze benadrukten dat de populariteit van voetbal in de grensregio goed benut kan worden om grensoverschrijdende samenwerking te stimuleren. Onder de vakkundige leiding van moderator Ludger Dieckhaus van de Wirtschaftsförderung Bocholt gingen de aanwezige experts dieper op dit thema in.

Matchmaker VVV Venlo

Robert Pinior, Duitsland-vertegenwoordiger bij voetbalclub VVV Venlo, legde uit hoe het de eigen businessclub lukt om ook diverse Duitse bedrijven aan te trekken. De businessclub van VVV Venlo heeft inmiddels 400 leden, waaronder 50 Duitse bedrijven uit verschillende branches. Dit succes is te danken aan Pinior, die jarenlang Duitse bedrijven in contact bracht met Nederlandse bedrijven uit dezelfde branche. Pinior is als matchmaker het eerste aanspreekpunt voor Duitse ondernemers en fungeert als aanjager van contacten tussen Duitse en Nederlandse bedrijven.

Kracht versus tactiek

Vervolgens vertelde Peter Hyballa, trainer van profvoetballers, op levendige wijze over zijn ervaringen met de verschillende voetbalculturen in Nederland en Duitsland. Eind mei werd de in Bocholt geboren trainer door de Duitse voetbalbond aangesteld als leider van de trainersopleiding van de Duitse voetbalbond. Hij ziet duidelijk verschillen in de manier van spelen in beide voetballanden: de Duitsers gaan prat op uithoudingsvermogen en kracht, terwijl de Nederlanders sterker zijn in tactiek. Als trainer probeert hij de sterke kanten van beide voetbalculturen te verenigen, wat volgens hem momenteel beter lukt in Duitsland dan in Nederland.

Advies voor ondernemers

Aan de hieropvolgende podiumdiscussie namen naast Ludger Triphaus en de beide sprekers ook Manuel Jara, trainer van 1. FC Bocholt en Bert Kuster, wethouder van de Gemeente Oude IJsselstreek, deel. Na afloop benutten veel deelnemers de gelegenheid om een adviesgesprek te regelen met de matchmaker van het Internationaal Netwerkbureau, Ronald Cieraad. Hij kan bedrijven op weg helpen met zakelijke activiteiten in het buurland – een van de belangrijkste doelstellingen van het Internationaal Netwerkbureau.

Aankomende bijeenkomsten van het Internationaal Netwerkbureau:

21-06         3 D café, DRU-Fabriek

22-09         Tweede D-NL Techniekdag in Bocholt, Berufskolleg Bocholt-West

11-10          Internationale Matchingbeurs, Westfälische Hochschule, Campus Bocholt

Maandelijks vindt er een spreekdag voor ondernemers van matchmaker Ronald Cieraad plaats.

Meer informatie over het Internationaal Netwerkbureau is te vinden op: www.internationaal-netwerkbureau.nl

X