Vorige maand vond in de roemrijke Krönungssaal in het Stadhuis van Aken de voorzitterschapswissel van de Euregio Maas-Rijn plaats, die ook in het teken stond van 40 jaar Euregio Maas-Rijn (EMR) en 25 jaar Interreg EMR, het Europese subsidieprogramma voor grensoverschrijdende samenwerking. Regierungspräsidentin Gisela Walsken, voorzitter van Regio Aken Zweckverband, nam de spreekwoordelijke scepter over van minister-president Paasch van de Duitstalige Gemeenschap van België.
Minister-president Paasch sprak de menigte als aftredend voorzitter van de EMR toe en ging in op de bereikte resultaten: de uitbouw van grensinfopunten en het expertisecentrum ITEM dat grenskwesties onderzoekt, de samenwerking met euPrevent inzake gezondheid, de acties op het vlak van veiligheid zoals de aanpak van criminele motorbendes en woningsdiefstal, de lobbyinitiatieven rond dienstregelingen van treinen en de nucleaire site Tihange.
Belang van open grenzen
Voor deze feestelijke gelegenheid had de EMR Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz, zelf afkomstig uit en in het verleden ook actief betrokken bij de EMR, uitgenodigd als speciale gast. Verwijzend naar de actualiteit sprak Schulz vanuit zijn eigen beleving als jongere over het belang van open grenzen. Uiteraard moeten ad hoc grenscontroles mogelijk zijn, maar het opnieuw sluiten van grenzen zou enorme economische gevolgen hebben, niet het minst voor de EMR als logistieke draaischijf in Noordwest-Europa.
De agenda van de nieuwe voorzitter
Last but not least sloot Regierungspräsidentin Walsken als inkomend voorzitter de conferentie af en lichtte een tipje van de sluier op over haar topprioriteit: grenzeloos werken en leren door het versterken van de informatievoorziening voor grenspendelaars, uitbouwen van grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling, stimuleren van stages en buurtaalonderwijs. Daarnaast wil de nieuwe voorzitter van de EMR ook grensoverschrijdende ontmoetingen tussen scholen, verenigingen en bedrijven actief ondersteunen.