Wanneer mogen we weer op vakantie? Drie scenario’s

Wanneer mogen we weer op vakantie? Drie scenario’s

De zomer komt steeds dichterbij en steeds meer mensen vragen zich af of hun geboekte vakantie nog wel door kan gaan. Mogen we in de zomer alweer reizen? Of zullen we onze plannen toch nog even uit moeten stellen? Het Duitse Kompetenzzentrum Tourismus des Bundes, dat in opdracht van het Duitse Bundesministerium für Wirtschaft und Energie werkt, is hiermee aan de slag gegaan en heeft enkele scenario’s voor het toerisme doorgerekend.

Het Kompetenzzentrum heeft onderzocht wanneer de Duitse economie rondom het toerisme weer volledig hersteld zou kunnen zijn. Daaruit kan tevens afgelezen worden hoe lang toeristen nog rekening moeten houden met reisbeperkingen.

Vier fases

Het centrum heeft een ‘Recovery Check’ opgesteld. Hierin zijn vier fases opgenomen, die vastgelegd zijn op basis van relevante onderzoeken en analyses.

De eerste fase is de shutdown, waarin de Duitsers zich op dit moment bevinden. Daarna komt de versoepeling: er zijn nog steeds beperkingen in de bewegingsvrijheid en de vrijheid om met anderen af te spreken. Daarnaast dient iedereen zich aan hygiënevoorschriften te houden. Overnachtingen met het gezin binnen Duitsland zijn echter toegestaan en ook bijeenkomsten van maximaal 100 personen zijn onder voorwaarden weer mogelijk.

In de derde fase, waarin het toerisme weer opleeft, zijn er nog meer versoepelingen. Men kan bijvoorbeeld weer binnen Europa reizen. Tot slot keert de wereld in fase 4 weer terug naar de toestand zoals deze in 2019, voor de coronacrisis, was: er is een vaccin en er zijn geen reisbeperkingen meer. Er kan weer wereldwijd gereisd worden. Aan het einde van deze fase is het toerisme weer terug op het niveau van 2019.

Per fase drie scenario’s

In elke fase is van drie verschillende scenario’s uitgegaan: een optimistisch scenario, een realistisch scenario en een pessimistisch scenario. Voor elk scenario in elke fase is berekend hoeveel omzet de toeristische sector in vergelijking met 2019 kan behalen. Hierbij is de hulp van experts uit het toerisme ingeschakeld.

Uit onderstaande tabel blijkt dat het Kompetenzzentrum verwacht dat mensen op zijn vroegst vanaf eind maart 2021 weer zonder beperkingen kunnen reizen. In het slechtste scenario is dat pas vanaf eind april 2022 mogelijk. Het bereiken van het niveau van de omzet van 2019, en daarmee de ‘normalisering’, is volgens het Kompetenzzentrum eind september 2021 mogelijk – in het beste scenario. In het slechtste geval gebeurt dat pas eind oktober 2023. Het volledige rapport is hier na te lezen.

In onderstaande tijdlijn is het verloop van de fases en de genoemde scenario’s nog eens goed te zien. Het Kompetenzzentrum wijst erop dat de scenario’s dynamisch zijn en dat ze voortdurend geactualiseerd worden.

Timeline 09.04
Bron: Kompetenzzentrum Tourismus des Bundes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X