Wat het bedrijfsleven zoal van zilverruggen kan leren

Wat het bedrijfsleven zoal van zilverruggen kan leren
Constanze Mager liet de deelnemers in Burgers' Zoo kennismaken met 'bio-inspiratie'

Wat kunnen we in het bedrijfsleven van de natuur leren? Dit was het thema van de derde bijeenkomst van het Internationaal Netwerkbureau op maandag 8 mei 2017. Meer dan 60 ondernemers uit de Achterhoek en de regio Bocholt kwamen bijeen in Burgers` Zoo in Arnhem. Net als bij de twee voorgaande bijeenkomsten draaide het om het aanknopen en verdiepen van contacten voor mogelijk toekomstige samenwerkingsprojecten. De organisatie was in handen van de Wirtschaftsförderung Bocholt en de Gemeente Oude IJsselstreek.

Alex van Hooff, directeur van Burgers` Zoo, benadrukte in zijn welkomstwoord hoe belangrijk de Duitse markt voor Burgers` Zoo is en toonde zich fervent voorstander van een nauwere Nederlands-Duitse samenwerking in alle branches. De dierentuin, die al vele generaties in familiebezit is, werkt samen met diverse Duitse zoos.
Ludger Dieckhus verwelkomde uit naam van de Wirtschaftsförderung Bocholt en de overige samenwerkingspartners de gasten. Hij onderstreepte het belang van een nadere kennismaking, gedachtenuitwisseling en samenwerking tussen partners in de grensregio.  Dat benadrukte ook Myriam Bergervoet van de Gemeente Oude IJsselstreek.

Bio-inspiratie

Constanze Mager, biologe bij de Arnhemse dierentuin, liet de aanwezigen kennismaken met ‚bio-inspiratie‘ en gaf een groot aantal voorbeelden voor teamwork, hiërarchie en leiderschap uit het dierenrijk. Mager legde verbanden tussen het gedrag van leeuwen, zilverrugapen, stokstaartjes en flamingo´s en dat van medewerkers in een bedrijf.
Dr. Michael Benneman van de Westfälische Hochschule Bocholt presenteerde het project ‚Bionics in het mkb‘, dat de samenwerking tussen mkb-bedrijven uit de grensstreek stimuleert. Het project is een samenwerkingsverband tussen de Westfälische Hochschule Bocholt en de Universiteit Groningen. Centraal staan bionische oplossingen voor problemen die tijdens de ontwikkeling van nieuwe producten opduiken.

Bionisch klittenband
Natuurlijk klittenband

 

 

 

 

 

 

 

 
Na de lezingen stond een themarondleiding door Burgers` Zoo op het programma. De deelnemers konden de dieren buiten de normale openingstijden bekijken en kregen onderweg praktische handreikingen uit de dierenwereld mee voor toepassing in het eigen bedrijf.

Over het INTERREG-project

Het INTERREG V-project ‘Internationaal Netwerkbureau‘ bestaat sinds 2016 en heeft een looptijd van twee jaar. Het is een servicepunt voor bedrijven die grensoverschrijdend zaken willen doen. Medewerkers van de lead partners van het project, de gemeente Oude IJsselstreek en de gemeente Bocholt, beantwoorden vragen van ondernemers en regelen op verzoek een kennismakingsgesprek met de matchmaker. Het project richt zich specifiek op ondernemers uit de Achterhoek en de aangrenzende regio rondom Bocholt. Een korte toelichting over het Internationaal Netwerkbureau is te vinden in een flyer, waarin ook de precieze data van de spreekuren van de matchmaker staan vermeld. Actuele informatie over het project is te vinden op https://www.oude-ijsselstreek.nl/internationaal-netwerkburo.

X