Al ongeveer vijftig jaar steggelen de overheid en belangengroeperingen over het doortrekken van de A15 bij Arnhem en Nijmegen naar de A12 richting Duitsland. Vorige week gaf Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur eindelijk haar akkoord aan het tracébesluit voor het doortrekken van de snelweg. Daarmee is de weg vrij voor de vurig gewenste verbinding tussen Europoort-Rotterdam en Duitsland.
De A15, die nu nog doodloopt ten noorden van Bemmel (halverwege Nijmegen en Arnhem), moet met twaalf kilometer worden verlengd om te kunnen worden aangesloten op de A12. Natuurorganisaties en bewoners ageren al jarenlang tegen de plannen. Vooral tegen de aan te leggen brug over het Pannerdensch Kanaal bestaat grote weerstand. Om het landschap te ontzien loopt de Betuwelijn via een tunnel onder het water door. De aanleg van een brug voor de door te trekken autosnelweg is in de ogen van de tegenstanders daarom onbegrijpelijk. Om aan hun bezwaren tegemoet gekomen zal een deel van de snelweg onder de grond komen te liggen.
Directe verbinding met Duitsland
Minister Schultz van Haegen vindt de verlenging van de A15 en aansluiting op de snelweg richting Duitsland van groot economisch belang. “De A15 is een nationale transportcorridor, van groot belang voor het transport van goederen tussen de haven van Rotterdam en het Europese achterland. (…) Voor de economie van Nederland is het belangrijk dat het verkeer direct naar Duitsland kan doorrijden”, aldus de minister. De aanleg van de verlengde snelweg moet in 2019 beginnen. Tussen 2021 en 2023 zou de weg in gebruik moeten worden genomen.
De kosten van het project bedragen zo´n 860 miljoen euro. Dat bedrag wordt voor iets minder dan de helft opgehoest door de Provincie Gelderland. Ook de gebruikers van de weg moeten hun steentje bijdragen: het nieuwe stuk snelweg wordt een tolweg.