Wi-Care gaat met kleding voor mensen met een beperking de Duitse markt op

Het succesvolle Nederlandse bedrijf Wi-Care, gespecialiseerd in kleding voor mensen met een lichamelijke beperking, maakt binnenkort de stap naar Duitsland. Via een crowdfundingcampagne heeft eigenaresse Wilma Verhoeks al meer dan 200.000 euro opgehaald. Daarmee is de helft al binnen van de benodigde vier ton, zo valt te lezen in een artikel op de website van Zorgvisie.

Wilma Verhoeks wil met haar bedrijf mensen met een beperking weer een gevoel van eigenwaarde geven. In reguliere kledingzaken is bijna geen geschikte kleding te verkrijgen voor deze groep. Ze zijn meestal aangewezen op wijde joggingbroeken. Verhoeks, modeontwerpster, ontwerpt kleding voor (zwaar) gehandicapte mensen, die niet alleen comfortabel en mooi moet zijn, maar ook veilig en functioneel. De meeste grote zorgverleners vergoeden de kleding.

Marktleider
Sinds 1998 is het bedrijf van Verhoeks uitgegroeid tot marktleider in Nederland. Er is vooral veel vraag naar de zogenaamde ‘orthesejassen’ en ‘scheurkleding’. Het bedrijf is nu klaar om de Duitse markt te veroveren. Verhoeks vertelt aan Zorgvisie: “Een Duitse dame, met wie ik nu nauw samenwerk, benaderde me met de vraag of ik klaar was voor Duitsland. In eerste instantie had ik nooit stilgestaan bij een stap over de grens, maar gaandeweg bleek het een steeds betere kans te zijn.”

Crowdfunding
In Duitsland wonen vier tot vijf miljoen mensen met een beperking, waaronder 1,8 miljoen mensen met dementie. Het verkrijgen van een lening bij de bank zou een langdurig traject worden, daarom besloot Verhoeks om de benodigde financiering via crowdfunding te verwerven. Via het platform Collin Crowdfund wordt geprobeerd om de benodigde vier ton binnen te halen. En de zaken gaan goed: binnen vijf dagen staken 129 investeerders al €224.500 in Wi-Care. In ruil voor de vijfjarige lening ontvangen investeerders een jaarlijkse rente van 7%.

Contracten
Verhoeks heeft inmiddels verregaande contracten met de Krankenkasse, het ministerie in Duitsland en verschillende zorgaanbieders. In september staat het bedrijf met de kleding al in verschillende catalogi in Duitsland. Verhoeks: “Het kan snel gaan met de vraag en dan hebben we kapitaal nodig om onze productie en voorraad op te kunnen voeren. Verder komt mijn zoon per 1 augustus bij Wi-Care werken om de Nederlandse tak te runnen, zodat ik mijn tijd en focus vooral op Duitsland kan richten.”