Kategorien Blog

Wie betaalt in Duitsland de bemiddelingskosten van de makelaar?

Attractieve huurwoningen zijn schaars in Duitsland, althans in de grote steden. Vaak wordt er een makelaar in de arm genomen om een huurwoningen in opdracht van de verhuurder te bemiddelen. De bemiddelingskosten (maximaal twee maanden huur) brengen makelaars in Duitsland tot dusver meestal in rekening bij de huurder, ook al heeft de makelaar in opdracht van de verhuurder gehandeld. Nederlandse huurders zijn hierover vaak verbaasd. In Nederland zijn de bemiddelingskosten van de makelaar immers voor de verhuurder, althans als de makelaar zowel in opdracht van de verhuurder als de huurder werkt.

De bovengenoemde situatie in Duitsland gaat binnenkort veranderen. Per 1 juni a.s. moet degene die de opdracht aan de makelaar verstrekt om een huurwoning te bemiddelen, meestal dus de verhuurder, ook de bemiddelingskosten betalen. De “creatievelingen” onder de verhuurders en makelaars zijn echter al bezig om een manier te bedenken om de nieuwe wettelijke regeling te kunnen omzeilen. Bijvoorbeeld wanneer de nieuwe huurder achteraf schriftelijk opdracht geeft aan de makelaar om hem de woning te bemiddelen. Of door meubels in de huurwoning tegen een hogere prijs door de huurder over te laten nemen. Dergelijke afspraken zijn echter straks nietig. Onrechtmatige bemiddelingskosten kan de huurder van de makelaar terugvorderen.

Andreas Lutze - bearbeitetOver de auteur
Andreas Lutze is Duits advocaat en eigenaar van het kantoor Lutze Rechtsanwälte in Kleve. Hij is gespecialiseerd in het Duitse ondernemingsrecht. Andreas Lutze adviseert voornamelijk Nederlandse bedrijven die zaken (willen) doen in Duitsland.