Het Drentse kaasbedrijf DOC Kaas gaat fuseren met DMK, het grootste zuivelbedrijf van Duitsland. Maar liefst 95% van de aangesloten melkveehouders stemde voor de fusie. Naar verwachting is de overname begin 2016 een feit.

Vanuit andere Nederlandse zuivelbedrijven was er veel kritiek op de voorgenomen fusie. Zij vreesden dat dit ten koste zou gaan van de identiteit van de Nederlandse kaas en wilden een nieuw Nederlands zuivelbedrijf opzetten. De tegenstanders leggen nu de strijdbijl neer en respecteren de wens van de leden.

De 1100 leden-melkveehouders van DOC Kaas uit Hoogeveen hopen dat ze door de fusie beter bestand zijn tegen prijsschommelingen. Deze prijsschommelingen zijn een gevolg van de afschaffing van de melkquota per 1 april van dit jaar. Hierdoor wordt de melkprijs steeds meer bepaald door de internationale markt.

Arjan Schimmel, bestuursvoorzitter van DOC, is blij. “We zijn verheugd dat zoveel leden een fusie met DMK ook als de beste mogelijkheid zien om de doelen van DOC op korte en lange termijn te realiseren: een concurrerende en stabiele melkprijs, continuïteit en afnamegarantie”, aldus Schimmel in het Financieele Dagblad.

DOC wordt een dochterbedrijf van het veel grotere DMK en wil de komende jaren de export van Nederlandse kaas verder uitbreiden. Door de fusie ontstaat een Nederlands-Duitse zuivelcoöperatie met een omzet van in totaal ruim 6 miljard euro.

Lees verder bij het Financieele Dagblad (registratie)