Kategorien Blog

Wij eisen Eisenbahn

De Nederlandse spoorwegen staan in de grensstreken bekend als de Hollandse Spoorwegen. Hollandse Spoorwegen omdat men alleen oog heeft voor Holland en de grensprovincies heeft verwaarloosd. Een bizar voorbeeld is het euregioticket. Met dit ticket kon men gemakkelijk en gunstig reizen in de Euregio Maas Rijn zuid. Gedurende 17 jaar kon men dit ticket bij NS kopen. Het was even wel niet geldig op de NS trajecten Sittard – Heerlen/Maastricht. Pas sinds 2014 mogen reizigers met dit ticket gebruik maken van de NS trajecten Heerlen/Maastricht-Roermond.

Een mooi ticket, maar het grensoverschrijdend vervoer is erbarmelijk. De tweelingsteden Heerlen en Aken zijn qua inwonersaantal en afstand vergelijkbaar met Amersfoort en Utrecht. In Heerlen wordt een schitterend station – het zgn. Maankwartier – gebouwd. Tot nu toe vertrekt er een keer per uur een romantisch Duits boemeltreintje richting Aken. Om in Aken te komen, moet je ook nog een keer overstappen in Herzogenrath. Als je deze OV-verbinding vergelijkt met de ruimhartige spoorverbindingen tussen Amersfoort en Utrecht, dan wordt pas duidelijk hoe de grensregio’s worden verwaarloosd door de beleidsmakers in de hoofdsteden.

Binnenkort wordt Arriva – een dochter van Deutsche Bahn – de nieuwe OV-concessiehouder in Limburg. Vanaf dat moment wordt Limburg beter verbonden met Nordrhein-Westfalen. In Groningen heeft Arriva het Niedersachsenticket geïntroduceerd. Met dit ticket kunnen 5 personen voor € 48 vanuit Groningen naar een stad in Niedersachsen reizen. Voor één persoon kost het ticket € 28. Het zou fantastisch zijn als Limburg – die Lieblingstochter von Nordrhein Westfalen – deel ging uitmaken van Schöner Tag Ticket NRW.

Interessant is de Arriva busverbinding Düsseldorf-Brussel. Deze maakt een tussenstop in Roermond. Voor informatie in de Nederlandse taal zie: Düsseldorf Roermond Brussel. De treinreis van Maastricht via Heerlen naar Aken – hemelsbreed – duurt in 2016 1.20 uur (3 x overstappen). Vanaf december 2016 rijdt de LIMAX (de Liège-Maastricht-Aachen-Express).

Abellio werd in 2001 door de holländischen Staatsbahn ’Nederlandse Spoorwegen‘ opgericht. Men spreekt zelf over ’holländisch’. Abellio was niet actief in het grensregio’s. Dit verandert binnenkort. Er is een concessie verleend voor het Regional Express traject Aachen-Köln-Essen-Hamm. De concessie voor het traject Aachen-Mönchengladbach-Hagen-Dortmund is verleend aan het Britse concern National Express. Lang leve de privatisering van de spoorwegen.

Was het vroeger beter? In 1853 werd de spoorlijn Aken – Maastricht geopend. In 1992 -het jaar van de open binnengrenzen – werd deze spoorlijn opgeheven. Doch er is hoop. Er zijn plannen voor een snelfietsroute tussen Aken, Herzogenrath, Kerkrade en Heerlen en voor een oude trambaanfietsroute Maastricht-Aken. Maastricht heeft een luchthaven met als naam: Maastricht-Aachen-Airport. Ook bestaat er het idee voor grensoverschrijdend elektrisch busvervoer tussen Duitsland, Nederland en België.

Mooi dat vliegveld, die oude trambaan, de elektrische bussen en die fietsroutes. Aber: wir Euregianer fordern grenzüberschreitende Bahnverbindungen.

Ger EssersOver de auteur

Ger Essers is bestuurslid van de Deutsch-Niederländische Gesellschaft zu Aachen (www.dng-aachen.eu). Contact: ger.essers@dng-aachen.eu