Martha Flora, een zorgaanbieder gespecialiseerd in verpleeghuizen voor mensen met dementie, gaat uitbreiden naar Duitsland. De organisatie heeft hiervoor een contract getekend met de Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), een grote Duitse zorgaanbieder.

ASB is vooral geïnteresseerd in het vernieuwende concept van Martha Flora, waarin de nadruk ligt op het welbevinden van de bewoners. De verpleeghuiszorg in Duitsland draait vooral om het medische aspect van de zorg en minder op het welbevinden, vertelt oprichter Marco Ouwehand aan Skipr, een online zorgplatform. ASB benaderde Martha Flora omdat het vernieuwende zorg wil bieden.

Martha Flora wil de komende jaren in Duitsland veertig tot vijftig gespecialiseerde verpleeghuizen voor mensen met Alzheimer openen. De eerste vestiging komt in de agglomeratie Frankfurt Rhein/Main, waar 5,5 miljoen mensen wonen. Op z’n vroegst in 2016 kunnen Duitse Alzheimerpatiënten hier terecht.

In Duitsland zullen bewoners van Martha Flora-vestigingen een grote eigen bijdrage moeten betalen. De zorg in Duitsland is namelijk anders gefinancierd dan in Nederland. De overheid draagt minder bij aan de zorgkosten, burgers moeten veel meer zelf betalen.

Ook in Nederland is Martha Flora van plan om uit te breiden. Er bestaat inmiddels een wachtlijst voor de huidige vestigingen in Hoorn, Den Haag, Lochem en Gouda. Hier komen vijf nieuwe locaties bij, waarvan de eerste in Maastricht op 19 juni de deuren opent.

Lees verder bij Skipr.

X