15e grensoverschrijdende Münsterland Giro verschoven naar 2021

15e grensoverschrijdende Münsterland Giro verschoven naar 2021

De organisatoren van de Sparkassen Münsterland Giro hebben besloten om de 15e editie te verschuiven naar 2021. Deze wielersportklassieker voor profs en amateurs zou plaatsvinden op 3 oktober en zou dit jaar voor het eerst een grensoverschrijdend tintje hebben: de wielrenners zouden vanuit Enschede vertrekken en via de gemeente Losser richting Münster koersen. Belangrijkste reden voor het annuleren van de wedstrijd vormen de onzekerheden die het gevolg zijn van de coronacrisis.

Volgens de organisatie van de koers zijn er teveel vraagtekens over het verloop en de verspreiding van het virus. Daardoor kan het gezondheidsrisico voor alle betrokkenen – deelnemers, hulpverleners, vrijwilligers en de verwachte 300.000 toeschouwers –  niet goed worden ingeschat. Ook bij het alternatief om alleen de profwedstrijd (met 200 renners), of alleen de amateurs (ongeveer 4500 deelnemers) van start te laten gaan, kan de kans op besmettingen onvoldoende worden uitgesloten. “De gezondheid en zekerheid van alle renners en fans staat voor ons op de eerste plaats”, aldus Oberbürgermeister Markus Lewe van Stadt Münster.

Naast de gezondheidsrisico’s heeft ook de overbezette wedstrijdkalender in de laatste drie maanden van het wielerseizoen een belangrijke rol gespeeld in de besluitvorming. De internationale wielerbond UCI heeft alle wedstrijden tot eind juli 2020 afgezegd en een groot aantal wedstrijden verschoven naar een latere datum. Met de Giro d’Italia, Luik – Bastenaken – Luik en de BinckBankTour als directe concurrenten loopt de Sparkassen Münsterland Giro het risico dat een aantal grote renners niet aan de start zal verschijnen wegens verplichtingen elders. Dat sportieve element heeft ook meegespeeld in de beslissing de Westfälisch-Nederlandse dagkoers een jaar te verschuiven.

Burgemeester Onno van Veldhuizen zegt in reactie op de beslissing de wedstrijd een jaar uit te stellen: “We lagen goed op schema om duizenden enthousiaste wielrenners en wielerliefhebbers in Enschede te ontvangen en hen een hoogwaardig sportfeest te bezorgen. Dat is onder de huidige omstandigheden niet mogelijk, maar ik kijk nu al uit naar de start op 3 oktober 2021.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X