Onderzoek van het Duitse Ifo-Institut heeft aangetoond dat in mei 2020 7,3 miljoen Duitsers door werktijdverkorting getroffen waren. Dat zijn bijna vijf keer zoveel werknemers als tijdens de financiële crisis van 2008.
In mei 2009, toen het aantal Duitsers dat met werktijdverkorting te maken kreeg zijn hoogtepunt bereikte, lag dat cijfer namelijk op bijna 1,5 miljoen mensen.
Vrijwel alle sectoren getroffen
Gemiddeld kreeg 21,7 procent van alle Duitse werknemers in het voorjaar van 2020 met werktijdverkorting te maken. “Dit getal is nooit eerder zo hoog geweest”, aldus arbeidsmarktexpert van het Ifo-Institut Sebastian Link. “En in tegenstelling tot de financiële crisis, toen meer dan 80 procent van de werknemers die met werktijdverkorting te maken kregen in de industrie werkte, hebben nu vrijwel alle sectoren hiermee te maken gekregen.”
In de industrie ging tijdens de coronacrisis het grootste percentage werknemers minder werken: bijna 31 procent. Dat kwam doordat leverketens onderbroken waren en doordat vanwege quarantainemaatregelen klanten wegbleven. Ook in andere sectoren was de situatie ernstig: in de detailhandel werd bijvoorbeeld 29,7 procent van de werknemers door werktijdverkorting getroffen.
Lees verder bij Die Welt.