Het Duitse Robert Koch Institut (RKI), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft Nederland nu officieel tot ‘internationaal risicogebied’ voor de verspreiding van het coronavirus benoemd. Dit besluit kan ingrijpende gevolgen hebben.
Op basis van dergelijke besluiten van het RKI besloot de Duitse regering een aantal weken geleden al om de grenzen met Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg, Oostenrijk en Denemarken te sluiten. Aan deze grenzen mag alleen noodzakelijk verkeer nog doorrijden.
Op 3 april werd al bekend dat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, nu ook aan de Nederlands-Duitse grens strenge grenscontroles wil gaan invoeren. Dat zou tot gevolg hebben dat alleen goederenverkeer en grenspendelaars nog doorgelaten zouden worden; niet-noodzakelijk verkeer niet meer. Seehofer wil dit voorstel vandaag tijdens een crisisoverleg van het kabinet aan de andere ministers voorleggen. Mogelijk volgt er daarna een besluit over het al dan niet sluiten van de Nederlands-Duitse grens.
Weerstand in Noordrijn-Westfalen
Het plan van Seehofer stoot echter op weerstand. Minister van Verkeer van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst waarschuwde in FOCUS Online dat deze grenscontroles lange wachttijden tot gevolg zullen hebben en de leverketens enorm zullen verstoren. Veel levensmiddelen in Duitsland, zoals groente, fruit, vlees en kaas, zijn afkomstig van Nederlandse producenten of uit Nederlandse distributiecentra. Veel andere Duitse producten komen via de haven van Rotterdam. Volgens Wüst zou het sluiten van de grenzen dan ook meer schade veroorzaken dan voordelen opleveren. Bovendien zou het grensverkeer tussen Nederland en Duitsland volgens de Rheinische Post al 70 procent minder zijn dan normaal.
Nu al gevolgen voor grenswerkers
Of de grens nu dichtgaat of niet: het besluit van het RKI heeft nu al gevolgen voor grenswerkers. De deelstaat Nedersaksen heeft een nieuwe maatregel afgekondigd, die op 4 april ingegaan is. Hierdoor mogen grenswerkers niet meer in bepaalde openbare gebouwen in de deelstaat Nedersaksen komen, zoals ziekenhuizen, verpleegcentra en dagklinieken. Reden hiervoor is dat zij de afgelopen veertien dagen in het buitenland zijn geweest. Daardoor mogen bijvoorbeeld elf arts-microbiologen, die vanuit het UMCG in Groningen gedetacheerd zijn in elf Duitse ziekenhuizen, niet meer naar hun werk. Ook Duitse artsen of verpleegkundigen die onlangs in Nederland zijn geweest mogen hierdoor nu twee weken niet werken in hun eigen ziekenhuis of verpleeghuis.