Duitse minister Seehofer wil strenge controles aan Duits-Nederlandse grens

Duitse minister Seehofer wil strenge controles aan Duits-Nederlandse grens

Sinds enkele weken vinden er vanwege het coronavirus strenge controles aan de grenzen tussen Duitsland en enkele buurlanden plaats. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, wil deze controles nu uitbreiden: ook aan de Nederlandse grens zou volgens hem streng gecontroleerd moeten worden. Dat meldt Der Spiegel.

Sinds 16 maart mogen de grenzen tussen Duitsland en Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg en Denemarken alleen nog overgestoken worden door mensen die daar een goede reden voor hebben, zoals goederenverkeer en grenspendelaars. Naar verluidt wil het Ministerium des Innern, für Bau und Heimat deze regels nu dus ook aan de grenzen met Nederland, België, Tsjechië en Polen invoeren. Minister Seehofer zou zijn plan komende maandag, 6 april, tijdens een crisisoverleg van het kabinet aan de andere ministers willen voorleggen.

“Grens sluiten is overtrokken maatregel”

Onder andere vanuit de Europese Commissie en de deelstaat Noordrijn-Westfalen komt scherpe kritiek. Zij vinden dat zulke maatregelen overtrokken zijn en wijzen vooral op de nadelen: door de lange files komt ook het goederenverkeer in de knel. In onderstaande video legt de minister van Europese Zaken van Noordrijn-Westfalen, dr. Stephan Holthoff-Pförtner, uit waarom het zo belangrijk is dat de grenzen open blijven.

https://twitter.com/MBEI_NRW/status/1246060782347079682

X