Winactie via Facebook: in Duitsland strenge regels omtrent beoordelingen

Het Oberlandesgericht Frankfurt bevestigde dit jaar een eerder gedane uitspraak over beoordelingen op Facebook en toont hiermee aan dat er strikte regels zijn voor het gebruik van internetbeoordelingen voor reclamedoeleinden. “Het doel is om te voorkomen dat bedrijven door middel van misleidende reclame een oneerlijk concurrentievoordeel verkrijgen”, aldus Heinz-Josef Klönne, Rechtsanwalt bij STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleve. Beoordelingen zijn namelijk voor veel klanten een doorslaggevend koopargument.

Heinz-Josef Klönne. (c) STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater

Waar ging het om? Een aanbieder van jacuzzi’s had op Facebook een actie gehouden waarbij hij een kansspel aanbood – dat verkeerd voor hem afliep. De hoofdprijs was een jacuzzi. Om deel te kunnen nemen aan het kansspel moesten de deelnemers de post liken of delen, een commentaar achterlaten of de Facebookpagina van de onderneming liken of beoordelen. Uiteindelijk maakte de onderneming reclame met de gekregen beoordelingen en het gemiddelde beoordelingscijfer. Sommige van deze beoordelingen waren afkomstig van klanten die enkel een beoordeling hadden gegeven om deel te mogen nemen aan het kansspel.

Een concurrent van de onderneming zag hierin een overtreding van de mededingingsregels en begon een kort geding. Het Oberlandesgericht Frankfurt gaf in hoger beroep de concurrent gelijk en wel met de volgende motivering: Bij een reclame met beoordelingen gingen degenen die de reclame zagen, ervan uit dat de beoordelingen vrij en objectief gegeven waren. Een reclame met gekochte beoordelingen is misleidend. In het geval van de jacuzzi-aanbieder zijn de beoordelingen weliswaar niet gekocht, maar de beoordelaars zijn wel beloond voor hun deelname aan de actie op Facebook. Hierdoor hebben zij niet vrij en objectief gehandeld. Deze beoordelingen mochten daarom niet meegenomen worden in het gemiddelde beoordelingscijfer door de aanbieder.

Ondernemingen wier reclame zich ook op Duitse klanten richt moeten daarom van tevoren nagaan hoe hun eigen reclame moet worden opgezet om aan deze strenge regels te voldoen. Het advies van Rechtsanwalt Klönne luidt dan ook: “Maak de deelname aan een prijsspel niet afhankelijk van een like of beoordeling. Want een misleidende reclame leidt snel tot een dure sommatie door concurrenten of belangenverenigingen.”